Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

24 zraněných při střetech s policií. Kvůli protestu zavřely obchody i nádraží v Hongkongu

Aktualizováno -
28. července 2019
08:12
Autor: ČTK - 
27. července 2019
15:25

Několik tisíc lidí se v sobotu sešlo v hongkongské čtvrti Yuen Long, kde před týdnem na účastníky protestu zaútočily zločinecké gangy a akce tehdy skončila desítkami zraněných. Proti účastníkům sobotní akce, která nebyla povolená, nasadila policie podle agentury Reuters slzný plyn. Zraněno bylo 24 lidí, z toho dva vážně. Protesty pokračují i v neděli.

Mnozí demonstranti přišli v sobotu v černém oblečení a vyjadřovali nesouhlas s pomalostí policejního zásahu minulý týden. Police a gangsteři je jedno a totéž, stálo na jednom transparentu pověšeném na mostě. „Hongkongská policie nezná zákon, ale porušuje ho,“ sdělil jeden z účastníků.

Nesouhlas s násilím. A další střety

Přišel i pětadvacetiletý Tan, jehož rodiče žádali, aby raději zůstal doma. Když se nikdo nepostaví za ty zraněné, budou v budoucnu další. Chceme vyjádřit nesouhlas s násilím, řekl Tan. „Když se rozhodneme se navzájem podpořit, vytvoříme lepší společnost. Když zůstanou všichni doma, pak určitě zemřeme,“ řekl třicetiletý účastník jménem Hong.

Hongkong prožívá největší politickou krizi za uplynulá desetiletí. Začala protesty proti zákonu o vydávání trestně stíhaných osob, avšak demonstrace postupně nabírají ráz volání po větší demokracii a odstoupení správkyně Carrie Lamové.

Zásahové policejní jednotky jsou rozestaveny podél trasy pochodu a také na nádraží, které bylo před týdnem dějištěm násilností a kde sobotní pochod končil.

Nádraží bylo uzavřeno, demonstranti je obstoupili a vyzývali policisty, aby vyšli ven a vyjednávali. Někdo jim nabídl sladkosti, další zvedali plakáty s heslem „Zastavte násilí“.

Zavřené obchody. Jako při tajfunu

Původně poklidná demonstrace se ale postupně vyhrotila a vyústila ve srážky s policií. Dav podle Reuters házel na policisty lahve a kamení a z nábytku si vybudoval na ulicích barikády, policie následně proti části demonstrantů použila slzný plyn. Obchody v této severní části Hongkongu jsou zavřené se staženými roletami, takže to mnozí přirovnávají k opatření jako před tajfunem. Na neděli byl svolán protest ke styčnému úřadu čínské vlády.

Při sobotních protestech v hongkongské čtvrti Yuen Long bylo zraněno 24 lidí. Jedenáct osob bylo zadrženo. Většina ze zraněných už byla z nemocnice propuštěna, stav dvou z nich je ale vážný.


Huron ( 28. července 2019 08:34 )

Tak dopadají demonstranti v totalitnich režimech,možná by jim měli jít napomoc demonstranti z Letné,tam se bojuje o demokracii.

Zobrazit celou diskusi