„Od soboty do pondělí (27. až 29. 7.) se budou na našem území vyskytovat bouřky ojediněle doprovázené přívalovými srážkami, kroupami a silnými nárazy větru, uvedli meteorologové.

„Bouřková činnost bude nejsilnější v odpoledních a večerních hodinách. Intenzita bouřek bude pravděpodobně největší v sobotu v jižní polovině území,“ upozornili meteorologové. Krátkodobé srážkové úhrny mohou být okolo 50 milimetrů, při opakovaných bouřích až 70 milimetrů.

Sledujte příchod bouřek na radaru

Výstraha s vysokým stupněm nebezpečí platí od dnešního poledne do neděle v krajích Jihočeském, Plzeňském, Jihomoravském, Zlínském a na Vysočině. Od noci na neděli pak v těchto částech ČR stupeň nebezpečí klesne na nízký.

Ve zbytku republiky je od dnešního odpoledne v platnosti právě výstraha s nízkým stupněm nebezpečí, v Ústeckém, Libereckém a Královéhradeckém kraji je vyhlášena až od nedělních 14:00. Všechny výstrahy končí v pondělí ve 22:00.

V nejsilnějších bouřkách mohou nárazy větru lámat větve a vyvracet stromy. Voda může zatopit níže položená místa a podemlít komunikace. „Nebezpečí představují také kroupy a blesky. Lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě,“ uvedl ČHMÚ.

Lidé by měli zabezpečit okna, dveře, skleníky nebo volně položené předměty. Neměli by vstupovat a vjíždět do proudící vody a zatopených míst. Řidiči musí být v bouřích opatrní.

Bouřky přišly od jihozápadu

V sobotu dopoledne začalo bouřit nejprve na jihozápadu republiky. Souvisí to i se změnou počasí v západní Evropě. Ve Francii a poté i v Německu se bouřky a kroupy objevily již v pátek. 

Déšť s krupobitím zastavil devatenáctou etapu Tour de France
Autor: ČTK/Reuters

Teploty se kvůli bouřkám liší

Dnešní teploty se velmi liší v závislosti na výskytu přeháněk a bouřek.

V jižní a jihovýchodní polovině území máme oblačno až zataženo, už od noci se zde vyskytují přeháňky a bouřky a teploty jsou většinou mezi 20 a 25 °C.

V severních Čechách je polojasno a teploty tu překračují i 30 °C.

Nejtepleji je zatím na stanici Husinec, Řež (Středočeský kraj) 33,0 °C, naopak stanice Husinec (JČ kraj) měla dnes nejvíc 20,9 °C.

Vedra opět překonala rekordy

Páteční vedra přitom v Česku opět trhala rekordy. Padly téměř na třetině dlouhodobě měřících meteorologických stanic. Nejvyšší teploty byly ve Stříbře na Tachovsku a Kuchařovicích na Znojemsku, kde bylo shodně 35,8 stupně.

Další letitý rekord padl v Průhonicích u Prahy, kde dnes naměřili meteorologové 34,3 stupně. V sobotu v Česku sice rtuť může vystoupat opět nad tropickou třicítku, ale meteorologové očekávají zmíněné bouřky, které přinesou ochlazení. Ojediněle je budou doprovázet přívalové srážky, kroupy a nárazy větru o rychlosti až 90 kilometrů za hodinu.

Bouřky dvojího druhu

Bouřky mohou být dvojího druhu. Tzv. bouřky z tepla vznikají uvnitř jedné labilní vzduchové hmoty. Vznikají během odpoledne nebo večer, když zahřátí zemského povrchu dosahuje svého vrcholu.

Druhý typ představují bouřky vyvolané přísunem relativně chladného vzduchu nad přehřátý zemský povrch. Takto vznikají bouřky frontální, které se vyskytují především na rozhraní vzduchových hmot různých fyzikálních vlastností (např. na rozhraní mezi teplou a studenou vzduchovou hmotou). Mohou se vyskytnout v kteroukoli denní dobu, přičemž zároveň přehřátý zemský povrch má na jejich rozvoj zesilující účinky. Proto se ničivé projevy bouřek častěji vyskytují ve druhé polovině dne (odpoledne, večer, první polovina noci).

V České republice se nejvíce bouřkových dní (až 30 dní za rok) vyskytuje v severních horských oblastech. Nejméně (10 až 20 bouřkových dní) se vyskytuje v západních a středních Čechách a na jižní Moravě, uvádí na svém facebooku ČHMÚ.

Intenzita bouřek se pohybuje ve velmi širokém rozmezí, počínaje jen několika výboji (často v zimě) a krátce trvajícími srážkami, až po bouřkovou činnost značné intenzity s ničivými doprovodnými jevy. Mezi ně se počítají především blesky, intenzivní srážky (často přívalového charakteru), krupobití a silný nárazový vítr…

Fotogalerie
58 fotografií