Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Zemřela nejstarší gorila (†63) v zoo: Královna Trudy ležela mrtvá v kleci

Šéfka a královna v jedné osobě, nebo-li gorila Trudy
 (Autor: Little Rock zoo)
Autor: Daniela Štěpánová - 
26. července 2019
13:58

Smutná zpráva zasáhla chovatele v zoo v americkém Little Rocku a milovníky goril po celém světě. Ve věku 63 let zemřela nejstarší gorila chovaná v zajetí. Ve středu ráno ji našli mrtvou v její kleci. Zoo pláče a dojemně se s milovanou Trudy loučí.

„Se zármutkem oznamujeme, že nás opustila Trudy, velká dáma littlerocké zoo. V 63 letech byla Trudy nejstarší žijící gorilou nížinnou v naší zoo a na světě. Budeš nám chybět, zlatíčko,“ uvedla nešťastně na svém twitterovém účtu Little Rock zoo ve čtvrtek.

Ošetřovatelé, kteří Trudy našli ve středu ráno v kleci bez známek života, se zdráhali této zdrcující události uvěřit. Všechny zaměstnance to, co se stalo, niterně zasáhlo, ovšem největší ztrátu pociťují její bývalí chovatelé Syd Tanner a Catherine Tidwell. „Trudy byla odvážná a měla svou hlavu. Jednoznačně byla královnou,“ tvrdí hrdě Catherine. Kromě toho měla také pořádnou vyřídilku, vládla všemu a všem, proto ji zaměstnanci začali interně nazývat šéfkou.

 

S divočinou v duši

Trudyin příběh začal v divočině, byla totiž jednou z mála v zajetí chovaných goril narozených ve volné přírodě. Do littlerocké zoo se dostala roku 1988 z Buffala a spolu s další gorilou, společně byly také prvními vystavovanými gorilami. Členkou milující littlerocké rodiny byla tedy přes 31 let!

Současná ředitelka zoo Susan Altruiová prožila s Trudy mnoho nezapomenutelných chvil a příhod. „Je tolik vzpomínek, příběhů a anekdot o ní, které by se daly vyprávět,“ říká Susan. Bezpochyby byla v této nevelké zoo v americkém Arkansasu hýčkána. „Věříme, že lidé po celém světě na ni budou vzpomínat s láskou v srdcích a úsměvem na rtech,“ uzavřela.

Zobrazit celou diskusi