Populární herec ví, jaké problémy aktuálně hýbou světem. „Jsem ambasadorem za Českou republiku v plnění tzv. globálního cíle č. 12, což je odpovědná výroba a spotřeba jídla. Plýtvání jídlem také vnímám jako fenomén současnosti,“ vysvětlil Lukáš Hejlík.

Nesnězené porce nevyhodí

Také proto se Hejlík pustil do spolupráce se spolkem Save Food. Principem iniciativy je dohoda s restauracemi o sbírání nevyužitých porcí jídla a dodávání je potřebným lidem v Armádě spásy.

„Do spolupráce s námi je nyní zapojeno 15 restaurací. V  červnu dobrovolníci převezli z restaurací do Armády spásy 270 porcí jídla,“ popsal vedoucí projektu Gracián Svačina (29).

Před gulášem rajská

Blesk.cz vyrazil s Lukášem a Graciánem na obchůzku do dvou restaurací, kde bylo předání jídla domluveno. Nejprve vyzvedli z restaurace v kulturním domě Radost rajskou polévku a pak už se zamířilo do hospody u haly Slávie pro guláš.

„Nápad znám z facebooku a líbil se mi. Jednou nám nechala skupina dětí 30 porcí jídla. Bylo nám to líto vyhodit, tak jsme oslovili Save Food. Spolupráce trvá dodnes,“ vylíčila Jana Andrlová (49), majitelka Sport Baru, která guláš předala.

Příště víc pikantní!

Celý dobrovolnický tým se pak sešel v azylovém domě pro muže , který provozuje Armáda spásy. Chlapi bez domova vypadali poněkud zaskočeně, když před ně nastoupil Lukáš Hejlík a začal jim nosit porce guláše.

Pak se jim ale oči rozsvítily, když jim došlo, že ten den budou mít teplé jídlo do žaludku. „Guláš je perfektní, ale mohl by být trochu ostřejší,“ rýpl si naoko jeden z chlapů z azylového domu. Bylo ale vidět, jak mu chutná.

Most mezi lidmi

Jídlo většinou slouží lidem v noclehárně, případně mužům v azylovém domě. „Teď ho dostáváme zhruba jedenkrát týdně, ale budeme v budoucnu rádi za častější příděly, pokud se projekt rozjede,“ řekl s úsměvem vedoucí střediska Ladislav Solana (49).

„Taková věc jako most mezi lidmi, kteří jídlo potřebují, a těmi, kteří ho chtějí dodat, zahřeje u srdce. Je to moc hezké, když se po lidské stránce takhle rovnice sečte,“ zhodnotil svůj den v roli dobrovolníka Lukáš Hejlík.