Podaný opravný prostředek byl odmítnut, zaznamenal v justiční databázi Obvodní soud pro Prahu 4, který případ řešil jako první instance. Nejvyšší soud zatím plné odůvodnění nezveřejnil.

Třicetiletý Miroslav H. zemřel na Boží hod roku 2016 poté, co se nechal schválně odvést na ošetřovnu pro metadon, i když na něj neměl nárok. Využil toho, že měl stejné příjmení jako odsouzený, který opiát dostával v rámci léčby drogové závislosti.

Šolc, který tehdy působil jako inspektor dozorčí služby, u podání metadonu nebyl a o záměně vězňů se dozvěděl zhruba o půl hodiny později. Mimořádnou událost měl podle interních předpisů nahlásit nadřízenému vrchnímu inspektorovi. Šolc trval na tom, že nepochybil. Spolehl se prý na tvrzení zdravotní sestry, která vězni metadon podala. Prý ho přesvědčila, že není nutné volat lékaře a že vězeň bude pouze unavený.

Šolc se už dříve hájil také tím, že z pozice inspektora nařídil dozorcům častější kontroly vězně. Celodenní služba mu končila v šest večer, poté odešel domů. Vězeň později zemřel kvůli otoku mozku a dušení.

Za porušení povinností dozorčí služby Šolcovi hrozily maximálně dva roky vězení. Odvolací Městský soud v Praze mu vyměřil 18 měsíců s podmíněným odkladem na tři roky.

Zdravotní sestru navrhla inspekce bezpečnostních sborů obžalovat z usmrcení z nedbalosti. Státní zástupce s ní poté uzavřel dohodu o vině a trestu, v níž přijala roční podmíněný trest. Počínání dvojice dozorců, kteří vězně omylem na ošetřovnu přivedli a neprověřili jeho totožnost, bylo kvalifikováno jako přestupek.

Fotogalerie
6 fotografií