Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Trable nevidomých: Jak vyberou z bankomatu či pošlou SMS?

  • Autor: ula - 
    1. 8. 2019
    05:30

    Poslat esemesku, přečíst si e-mail nebo vybrat dopisy a složenky ze schránky jsou pro nás naprosto běžné úkony, které zvládáme „levou zadní“. Ani nad tím nepřemýšlíme. Napadlo vás ale někdy, jak si s nimi poradí člověk, který nevidí? Jak nevidomí zvládají vyplnit formulář nebo vybrat peníze z bankomatu? A co mají dělat, aby se nestali obětí šmejdů?

  • 1.Písemnost ve schránce? Může zapadnout mezi letáky

    Dopis ve schránce občas najde každý z nás. Nevidomý to má ale s jeho přečtením mnohem složitější než my ostatní. Jak si s tím poradí, popisuje Šarlota Hambergerová, která je nevidomá od narození: „Dokument si naskenuji a použiji speciální software, který mi ho pomocí hlasového výstupu přečte. Anebo poprosím někoho z rodiny nebo sousedku, aby mi dokument přečetli.“

    Jde-li o doporučenou zásilku, může nevidomému listonoš na obálce přečíst, od koho pochází. Problém nastává, pokud do schránky vhodí jenom oznámení o uložení, které může snadno zapadnout mezi různé reklamní letáky. V tom případě nevidomému nezbývá než požádat někoho z blízkého okolí, aby všechnu poštu ve schránce prohlédl a na dopisy ho upozornil.

    Jak vypadá každodenní život nevidomých? Jak vypadá každodenní život nevidomých? | Profimedia

  • 2.Nevidomí jako kořist šmejdů

    Nevidomí mohou být přirozeně snadnou kořistí pro různé šmejdy, v poslední době hlavně ty energetické, kteří jim budou chtít nabídnout zdánlivě výhodnější přechod k jinému dodavateli energií a k tomu třeba ještě pár LED žárovek zdarma.

    Markéta Witoszová, specialistka na energetiku ze srovnávacího portálu Ušetřeno.cz, radí: „Nevidomý by se stejně jako každý z nás měl důkladně seznámit s plným zněním dokumentu, který je mu předkládán k podpisu. Měl by tedy požádat někoho blízkého o přečtení celého textu, včetně podmínek. V žádném případě by se neměl nechat pod časovým tlakem přesvědčit, že daná smlouva je pro něj výhodná, nebo ji dokonce uzavřít po telefonu.“ 

    Jak vypadá každodenní život nevidomých? Jak vypadá každodenní život nevidomých? | Profimedia

  • 3.Vyplnění formuláře s asistentem

    Papírování se nevyhýbá ani osobám se zrakovým postižením, a tak i obyčejný podací lístek na poště nebo formulář pro pojištěnce je nutné vyplnit. „S tím mi pomáhají členové mojí rodiny a někdy také asistent, jen podepsat se musím vždy vlastní rukou,“ říká nevidomá Juliána Koutná. Naštěstí dnes už mohou nevidomí většinu tiskopisů nalézt na webových stránkách úřadů a buď je vyplnit online, nebo si je stáhnout a v klidu vyplnit v počítači.

    Jak vypadá každodenní život nevidomých? Jak vypadá každodenní život nevidomých? | Profimedia

  • 4.Práce na počítači? Bez myši

    Jak potvrzuje ředitelka Nadačního fondu Českého rozhlasu Světluška Gabriela Drastichová, nevidomí používají počítač téměř stejně jako běžní uživatelé, jen nepracují s myší. Všechny operace tedy provádějí pouze z klávesnice pomocí klávesových zkratek a odečítače obrazovky. Jde o speciální software, který převádí to, co běžný uživatel vidí na monitoru, do hlasové podoby. Takto lze číst knížky, studovat, nakupovat na internetu, posílat e-maily či fotky nebo používat sociální sítě.

    Nevidomí mají ke zjednodušení života k dispozici nejrůznější aplikace, zejména na chytrém telefonu. „Například Casch Reader, což je aplikace, která pomocí fotoaparátu čte nominální hodnotu bankovek. Rozšířená je také Blind Square, ta určuje směr chůze podle hodinových ručiček, vyhledává místa v okolí, popíše, jakým směrem jsou které ulice a podobně,“ vyjmenovává Gabriela Drastichová. 

    Jak vypadá každodenní život nevidomých? Jak vypadá každodenní život nevidomých? | Blesk.cz

  • 5.Používání mobilního telefonu

    Stejně jako my ostatní i nevidomí používají dotykové mobily. Pomáhají si hlasovým výstupem, díky němuž mohou pohodlně volat, psát esemsky, vyhledávat na internetu, chatovat na sociálních sítích nebo třeba i číst. Jedna z firem dává hlasový výstup do všech svých výrobků od počítače až po chytré hodinky.

    Jak vypadá každodenní život nevidomých? Jak vypadá každodenní život nevidomých? | Profimedia

  • 6.Výběry z bankomatu

    Taky si už neumíte představit, že byste místo do bankomatu chodili vybrat peníze z účtu na přepážku do banky? Ani nevidomí si to představit nedokážou, když mají k dispozici bankomaty jako my. Sice jen ty ozvučené, ale na území Česka jich je naštěstí hodně – jejich seznam lze najít na internetu. Stačí jen do takového bankomatu připojit sluchátka a nevidomý může podle hlasových instrukcí provádět transakce bez cizí pomoci. Při výběru z venkovního bankomatu však musí být obezřetný a při zadávání PIN kódu překrýt klávesnici rukou. Dalším řešením je použít bankomat přímo v bance.

    Jak vypadá každodenní život nevidomých? Jak vypadá každodenní život nevidomých? | Profimedia

  • 7.Podpis dokumentu – největší výzva?

    Jak má nevidomý, tj. osoba, která nemůže číst ani psát, jednat v písemné formě, upravuje občanský zákoník. Ten říká, že takové osoby mohou listinu podepsat, pokud splní dvě podmínky:

    1) Nevidomý musí být schopen seznámit se s obsahem listiny. Zde má k dispozici dvě alternativy:

    • Využije speciální pomůcky nebo přístroje – dokument si naskenuje a prostřednictvím počítače s hlasovým výstupem nebo hmatovým displejem přečte. Luboš Zajíc, právník Sociálně právní poradny Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých, doplňuje: „Existuje i pomůcka Optacon, která nevidomému umožňuje číst psaný text tak, že ho snímá kamerkou a následně převádí tvar písmen na vibrující body, které nevidomý vnímá hmatem. Další možností je vyfotit podepisovanou listinu mobilem a nechat vyfocený obrázek rozpoznat speciální aplikací. Ta pak nevidomému text umožní přečíst hlasovým výstupem anebo s použitím braillského řádku.“ Braillský řádek je hmatový displej, který se připojí k počítači. Následně se za pomoci odečítače obrazovky na braillském řádku zobrazuje v Braillově písmu aktuální řádek obrazovky.
    • Další alternativou je seznámit se s listinou pomocí jiné osoby, kterou si nevidomý sám zvolí. Tato osoba za něj dokument nepodepisuje ani nepřijímá jakoukoliv odpovědnost. Může se stát, že nevidomý musí dát písemný souhlas například s neodkladnou operací, kdy nemá možnost si dokument předem prostudovat. S tím mu pomůže někdo z personálu nemocnice, který mu dokument přečte a nevidomý jej poté podepíše.

    2) Druhou podmínkou podle občanského zákoníku je schopnost nevidomého vlastnoručně se podepsat. Může přitom využít podpisové šablony, což je plastová kartička s vyřezaným okénkem pro podpis. Správně umístit šablonu na místo určené k podpisu může nevidomému pomoci i jiná osoba, ale nesmí mu vést ruku při podpisu. Na čitelnosti podpisu až tolik nezáleží, zásadní je, aby byl vlastní rukou.

    Ne všichni nevidomí jsou schopni se vlastnoručně podepsat – mohou mít např. ještě pohybové nebo mentální postižení. V takovém případě musí mít nevidomý dva svědky. „Jeden svědek napíše na listinu kromě svého jména i jméno nevidomého, druhý svědek se podepíše. Dalším řešením je podpis za přítomnosti notáře,“ uvádí Luboš Zajíc.

     

Zobrazit celou diskusi