Gottová ztratila ve Finsku práci. Gottová má starost o nemocného tátu i chřadnoucí maminku. Gottová má manžela v léčebně. Gottová má přijet. Gottová nepřijela. Přijede vůbec? Spousta příběhů spojených se Slavíkovou nejstarší dcerou a jejím životem na severu Evropy se už urodila během let, co v cizině žije, ale reálie žádné. Jak tam vlastně žije? Spokojeně, nebo strádá? Blesk se tomu rozhodl přijít na kloub!

Helsinky naštěstí nejsou žádné Mexico City nebo New York, je to město zhruba poloviční oproti Praze. A Dominičin manžel Timo Tolkki (53) je tam díky své rockové kariéře (mj. v kapele Stratovarius) poměrně známou figurou. Na letišti Vantaa si půjčujeme auto a navigace nás vede na okraj Helsinek, na jeden z poloostrovů obehnaných mořskými zálivy. Domky v místě vypadají jeden jako druhý, ale už první pohled přes dřevěný plot naplňuje nadějí. Na bílých dveřích jednopatrového cihlového bungalovu schránka a na ní pod finským upozorněním Nevhazujte reklamní letáky (»Ei Majnosjukelua«) jmenovka TOLKKI GOTTOVA. Jsme na správné adrese!

Než stačíme zazvonit, vychází ze dveří ostražitý pan domácí – Timo! „Co sháníte?!“ vybafne zprvu. To místo je vážně klidné a každý pohyb na ulici budí pozornost. Po našem představení přechází plynule do angličtiny a srdečně vybízí k návštěvě. „Pojďte dál! To bude Dominika ráda, že promluví česky!“ říká muzikant a staví na čaj. Manželku omlouvá: „Ještě spí...“ A jak předpověděl, tak se také stalo. Slavíkova prvorozená dcera nás vítá – přestože se vidíme vůbec poprvé – jako staré dobré známé. „Jéé, vy jste z Česka! To je fantastické!“ zaraduje se, když v tmavém županu vchází do obýváku a div nám nepadá kolem krku. „Chybí mi Česko a taky Češi. Kdybych je měla srovnat, tak je mám raději než Finy. Ti jsou strašně chladní a bez emocí,“ dá se Gottová hned do vyprávění.

V zemi tisíců jezer žije už 19 let, přestěhovala se, když šla za hlasem svého srdce. Kvůli finskému muzikantovi musela opustit nejen kamarády, ale i slavného otce. „Postupně jsem přicházela na to, že se mi tady ve Finsku asi bude žít líp. Nikdo mě tu nezná, nikdo se po mně neustále nedívá...“ poukazuje Dominika na kladné stránky žití na severu. To, že je ve Finsku řadový občan bez jakýchkoli výhod, jí prý vyhovuje. „Život tady není jednoduchý, je tu hodně draho. Zase jsou tu ale vyšší platy. Běžný je tu kolem dvou tisíc eur (v přepočtu přes 51 000 Kč – pozn. red.), tak se tu vyžít dá,“ konstatovala Gottová.

„Prošla jsem si spoustou zaměstnání, na několika místech jsem pracovala jako servírka nebo taky jako kosmetička,“ popisuje. Aby tu vůbec mohla pracovat, musela se naučit finsky. „Říká se, že po čínštině je finština druhá nejtěžší řeč na světě! Naučila jsem se ji za dva roky,“ chlubí se hrdě s tím, že s manželem si vytvořili vlastní řeč. „Spolu mluvíme anglicko-finsky,“ směje se Dominika. Přijďte zas! Loučíme se asi až po hodince a půl. „Rádi vás zase uvidíme,“ vyprovází nás Gottová s manželem.

VIDEO: Dominika roztřeseně o vztahu s tátou Gottem: Uzavřeli jsme dohodu!

Video
Video se připravuje ...

Dominika roztřeseně o vztahu s tátou Gottem: Uzavřeli jsme dohodu! Luboš Procházka

Fotogalerie
65 fotografií