„Zůstali jsme nevěřícně v šoku hledět a zalapali po dechu. Překvapilo nás to a popravdě nechápu, jak někdo mohl účty vykrást. Čekáme teď netrpělivě, co vyšetří policie a tím i na celé rozuzlení případu,“ řekla Blesku místostarostka Irena Koláčná (Zelená pro Náš Jundrov).

Podvodník vybílil radnici po internetu tři z pěti účtů – hlavní, depozitní a fond městského rozvoje a rezerv. „Přišlo se na to díky auditu hospodaření, který si jednou ročně sami zadáváme u firmy zvenčí,“ dodala místostarostka.

Policie zatím průběh vyšetřování nekomentuje. „Prověřujeme oznámení o podezření z podvodu v jedné z městských částí Brna. Obrátila se na nás sama radnice,“ řekl policista Pavel Šváb.

Mají podezřelé

Podle zdroje obeznámeného s vyšetřováním je pravděpodobné, že detektivové rychle zúží počet podezřelých. K vykradeným účtům města měl totiž přístup jen velmi omezený počet lidí…

Jundrov podle místostarostky teď ještě zesílil zabezpečení svých účtů. Na úřadě teď horečně prověřují i všechny vnitřní kontrolní mechanismy.

Poprosí o půjčku

Pokud policie viníka odhalí, Jundrov mít ještě vyhráno nebude. Na náhradu škody může i v případě odsouzení viníka čekat dlouhé roky. Starostka Ivana Fajnorová (Zelená pro Náš Jundrov) proto požádá v srpnu magistrát o bezúročnou půjčku, kterou by radnice splácela osm až devět let.

Co je v ohrožení?

Podle místostarostky Ireny Koláčné nejsou investiční akce radnice ani běžné výdaje bezprostředně ohrožené. Peníze, které někdo z účtu ukradl, měly jít například na modernizaci školní jídelny, klimatizace školní tělocvičny, vylepšení úřadu, opravy Kopretinové ulice nebo rekonstrukci konečné zastávky MHD v Optátově ulici.

VIDEO: Podvody při placení.