Kvůli nedostatku vody ve vrtu, který zásobuje Dolní Kounice a Mělčany na jihu Brněnska, vydala v úterý společnost DKM Moravia zákaz odběru pitné vody pro napouštění bazénů, zalévání zahrad a mytí aut.

„Jelikož zákaz nevyšel veřejnou vyhláškou, nemají obce ani dodavatel vody možnost případné hříšníky trestat,“ upozornila ale Jana Veselá z DKM Moravia. Vzhledem k dlouhodobému suchu lidé však zákazy obvykle respektují.

Společnost dodává vodu z vrtu hlubokého 46 metrů. Předpokládá se, že až přejdou největší horka, měla by se situace vrátit do normálu a nebude potřeba vydávat zákaz veřejnou vyhláškou.

Doporučení pro omezený odběr platí i pro blízké Bratčice, které si míchají vodu z vrtu se svojí vodou.

Nejhorší situace

Patrně nejhůře jsou na tom s vodou na jižní Moravě tři obce na Tišnovsku: Vohančice, Běleč-Křeptov a Veselí. „Omezení odběru se zde obnovuje každé tři měsíce a aktuálně platí do 9. října,“ uvedla mluvčí Vodárenské akciové společnosti Iva Librová. Veřejná vyhláška omezuje denní odběr na 100 litrů na osobu.

Regulace odběru vody platí také od jara ve 12 obcích v okolí Boskovic a od 28. června platí regulace veřejnou vyhláškou na tři měsíce v obci Dlouhá Lhota na Blanensku. Důvodem je ve všech případech pokles vody v podzemních zdrojích.

Situace je problematická především v místech, která jsou zásobovaná místními méně vydatnými zdroji. Obce napojené na veřejný vodovod zásobovaný velkým zdrojem problémy zatím nemají.

VIDEO: Ekoložka Zuzana Drhová o klimatických změnách.