Meteorologové ve čtvrtek prodloužili výstrahu před vysokými teplotami až do pátku. V Praze, Středočeském a Jihočeském kraji a částech krajů Ústeckého, Libereckého, Pardubického a Královéhradeckého platí dokonce výstraha s vysokým stupněm nebezpečí. Měli bychom omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách. Zatímco ale studená fronta přinese do západní Evropy ochlazení na víkend až o 20 °C, u nás budou horké dny pokračovat.

Sledujte radar

Evropa v žáru slunce

V Evropě dnes kulminovala letošní druhá vlna veder. V sousedním Německu meteorologové přepisují rekordy, protože na severozápadě v Lingenu odpoledne naměřili vůbec poprvé teplotu vyšší než 41 stupňů - 41,6 stupně Celsia, uvedl mluvčí Německé meteorologické služby (DWD). Podle něj jde zatím o předběžnou hodnotu.

Německo zaznamenalo podle výsledků předběžných měření nový rekord už druhý den po sobě. Středeční hodnotu 40,5 stupně z Geilenkirchenu překonala ve 14:20 teplota na měřící stanici v Bonnu, kde se rtuť teploměru vyšplhala na 40,6 stupně. Už v 15:50 SELČ ale přišel rekord ve zmiňovaném Lingenu.

Belgii se teplota vyšplhala na 40,6 stupně Celsia, v Nizozemsku dosáhla 40,4 stupně Celsia a poprvé překročila hranici 40 stupňů. Teplotní rekord byl pokořen i v Paříži, kde meteorologové naměřili 42,4 stupně.

Rekord pro červenec naměřili také v Británii, na londýnském letišti Heathrow bylo 36,9 stupně Celsia. Britští meteorologové přitom nevyloučili, že během dneška naměří nejvyšší teplotu v historii záznamů. Dosavadní britský rekord činí 38,5 stupně Celsia.

Vlna veder zejména ve Francii vyvolává obavy, že se bude opakovat situace z roku 2003. Tehdy si v létě vysoké teploty vyžádaly v Evropě několik desítek tisíc životů. Kromě zdravotních problémů panují obavy také z lesních požárů.

Teplotní rekordy v Česku

Čtvrtek byl v Česku také pořádně horký. Na dvou třetinách meteorologických stanic v Česku měřících přes 30 let dnes padly teplotní rekordy.

Nejtepleji bylo zřejmě v Mokošíně na Pardubicku, a to 37,2 stupně. Blízko k 37 stupňům Celsia měly také stanice v Ústí nad Labem - Vaňově, kde bylo naměřeno 36,9 stupně, a v Dolním Bousově na Mladoboleslavsku a Husinci - Řeži u Prahy, kde bylo shodně 36,8 stupně. V Teplicích a pražských Komořanech se rtuť dostala na 36,5 stupně.

Také páteční odpolední teploty se ještě rozžhaví až na 35 °C. O víkendu se budou ojediněle tvořit bouřky nebo přeháňky, odpolední teploty se budou nejčastěji zastavovat do 31 °C.

Špatné zprávy pro vodáky

V některých jihočeských řekách zaznamenali hydrologové extrémní sucho. Jde o Lomnici, Skalici a Lužnici. Letošní rok je zatím srážkově průměrný, ale dlouhodobě klesá hladina podzemních vod, která právě v tomto období ovlivňuje stav řek. Uvedl to hydrolog českobudějovického hydrometeorologického ústavu Tomáš Vlasák.

„Pokud bychom to brali z horizontu posledních sta let, můžeme hovořit o mimořádné situaci. Ale s ohledem na to, že v posledních pěti letech panuje velké sucho, je ta situace vlastně normální,"“řekl Vlasák.

V Klementinu počet červencových tropických dnů rychle roste

Červencové počasí si už bez tropů neumíme představit. Za posledních 20 let se na stanici Praha- Klementinum pouze v roce 2000 nevyskytl v červenci tropický den, naopak v roce 2006 jich bylo hned 21. V porovnání za stejné časové období před sto lety tj. od roku 1900 – 1918, kdy jich bylo za všechny července celkem 24, je počet tropických dnů značný. Dnešních 30 °C v pražském Klementinu tak před sto lety odpovídalo teplotám 26 °C.

Tyto dny už naši předci označovali jako psí dny – tedy nejteplejší dny z celého léta. Říkalo se jim tak proto, že na obloze je dobře viditelné souhvězdí Velkého psa.

Fotogalerie
25 fotografií