Jedním z posledních „mohykánů“ je Radek Jansta z Velkých Bílovic na Břeclavsku. „Jezdí si lidé z Brna i místní, protože nemají jinou možnost koupit si domácí broskve. Všichni už sady vyklučili a znám jen jednoho dalšího pěstitele z Moravského Žižkova,“ řekl Jansta.

Lidé u něj zaplatí za kilogram kolem 25 korun. Rozlohu broskvoňového sadu proto přizpůsobil tak, aby všechno prodal lidem, kteří si pro ovoce přijedou.

Supermarkety je nechtějí

Supermarkety ztratily o české broskve již před lety zájem, protože sezona trvala krátce, jen pár týdnů. „Oni chtějí mít broskve v nabídce od dubna do října, proto všechno dovážejí. Prodávali jsme jim kilo za deset korun,“ řekl Jansta.

Podle něj ale u lidí zájem o české broskve roste a s odbytem není problém. Prodají se i broskve poničené krupobitím.

Podprůměrná úroda

V sadu má aktuálně 400 stromů a každý mu letos dá kolem 20 kilogramů ovoce. „Je to podprůměrná úroda, unesly by i 30 až 35 kilo. Ale po loňském suchu to stromy nezvládly tak dobře a byla slabá násada. Letošní rok je naštěstí lepší a prší celkem pravidelně,“ dodal Jansta.

Nově má vysazeno také 80 stromů, průměrný věk sadu je osm let. „Ideální je strom do 15. roku věku, pak už kvalita není tak dobrá,“ uvedl pěstitel. Odrůdy má čtyři, které dozrávají postupně, takže sezona broskví trvá v jeho sadu jeden a půl až dva měsíce.

VIDEO: Jak se bránit škůdcům jabloní vám prozradí přímo odborník na rostlinolékařství.

Video
Video se připravuje ...

Jak se bránit škůdcům jabloní vám prozradí přímo odborník na rostlinolékařství. FTV Prima