Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Petra Špalková: Děti k počítači nepouštím, jsou celé léto venku

Video se připravuje ...
VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ
24. července 2019 | 06:00

Dvojnásobná držitelka Českého lva Petra Špalková (44) se objeví v novém pořadu České televize Občanka, který by měl děti poučit o občanských právech a povinnostech. Vše zábavnou formou v sitcomu. Své děti (6 a 9 let) u televize nebo počítače vidí nerada.

Petro, proč byste jako matka doporučila seriál Občanka?
Je to pořad mířící na náctileté, měl by sloužit k jejich občanské gramotnosti, aby se zorientovali v struktuře společnosti a informovali se o svých právech a povinnostech.

Je to docela náročné téma. Jakou formou to do nich vpravujete, aby je to bavilo a udrželi pozornost?
Myslím, že autoři pořadu velmi dobře zvolili žánr sitcomu, protože tím to odlehčili, jelikož je to komediální žánr a témata vyplývají ze všedních situací, které jsou podávány s nadsázkou.

Jak často sledují vaše děti televizi a který program?
Déčko je téměř jediný kanál, který u nás hraje. Já na televizi nekoukám, jen používám obrazovku k přehrávání DVD nebo na zprávy. Pravidelnou denní dávku dostávají od půl sedmé do půl osmé, před koupáním a čtením v posteli.

Takže máte doma příděl sledování televize, nemohou "u telky" děti sedět třeba celý den?
To se stane opravdu zřídka. Když jsou třeba nemocné, tak si dáme pyžamový den a sledujeme televizi, ale převážně to držíme v maximu hodiny, hodiny a půl denně.

Které pořady jste milovala vy, když jste byla malá?
Já jsem měla samozřejmě Studio Kamarád, pak Objektiv, Kaleidoskop. Taková ta neděle dopoledne, kdy rodiče vaří a děti se probírají a zívají před televizí. Potom jsem milovala pondělní televizní inscenace, často bývaly z Bratislavy, a potom některé seriály, na které jsme se směli dívat.

Kdybyste měla srovnat pořady teď a dřív, jak byste to zhodnotila?
Teď je nabídka obrovská, a pro rodiče je tak docela oříšek vybrat si a zorientovat se v tom a zodpovídat za to, čím bude dítě ovlivňováno. Dneska se tu mluvilo o tom, jak se dbá na to, aby bylo Déčko bezpečným programem. Takže na něm nehrozí násilí nebo reklamy ani to, že bude dítě konfrontováno s něčím nevkusným nebo něčím, co by mohlo ohrozit jeho duševní zdraví a vývoj.

Teď se také velkým tématem stalo obtěžování dětí na internetu. Varujete je před tím?
Já děti k počítači pouštím velice nerada, většinou jim pouštím jen písničky nebo pohádky, které sama vyhledám, ale jinak to nemám moc v lásce.

Dnešní době internet vládne, nemají třeba choutky stát se hvězdami internetu, youtubery?
Lojzíček říká, že bude youtuber, a já jsem mu řekla, že může být, čím chce, jen nesmí nikomu škodit. Na YouTube nemají moje děti v podstatě přístup, ani na telefonu nemají připojení, protože mi to přijde moc nebezpečná oblast. Může na ně vyskočit leccos, od čeho je dobré je ještě chvilku držet.

Jeden z pořadů, které se tu dnes představovaly, nutí děti chodit ven. Kolik času trávíte s dětmi venku vy?
Já jsem v současné chvíli vázána prací na Prahu, protože hraji při Letních shakespearovských slavnostech, ale děti jsou s manželem na chatě a celé léto jsou jen v přírodě. Takže ryzáci, slepýši, motýli – všechno mají.

My dělaly s babičkou herbář, učíte je znát bylinky v přírodě?
Učím je znát rostliny a teď budou se mnou dva dny v Praze, kde máme v plánu jít do botanické zahrady. Vědomě je ke kontaktu s přírodou vedu. Neodhazují papíry v přírodě, když přijdou k Vltavě, tak dříve než labutí si všimnou nepořádku ve vodě a říkají, že to nechápou. Sbíráme nepořádek v lese a vedu je celkově k ekologii.

Půlka prázdnin je za námi, co máte za sebou a před sebou?
Mám to tohle léto hodně divadelně nabité a manžel také, takže se pěkně střídáme nebo mnohdy i překrýváme, takže stihneme maximálně zajet na Lužnici na vodu a budeme na chalupě, abychom si ji trochu užili. Moře nás čeká až příští rok.

Na vodě jste se s manželem seznámila. Dodržujete tradici a jezdíte pravidelně každý rok?
Dříve jsme jezdili jen s mužem, ale teď už máme děti ve věku, kdy mladší dcera sice ještě neplave, ale vodu miluje. Můžete je ale posadit do lodi a nemusíte se bát. Obě děti se mnou ale jezdily vodu, když byly ještě v břiše.

Video se připravuje ...