Dorazili jsme za ním s kyticí slunečnic a alespoň na malý moment se nám podařilo oživit jiskru v jeho oku a vyloudit úsměv na jinak smutné tváři. Není tomu tak dávno, kdy ještě čile komunikoval se svým okolím. Na otázku, jak se mu daří, teď jen na půl úst odvětil: „Dobře...“ A na další otázky už jen přikyvoval.

Podle jeho kamaráda Oldy Bašuse to jde s mimem od desíti k pěti. „On jenom vždycky tak kývne hlavou, byl jsem za ním v sobotu a nedostal jsem z něj ani slovo. Ono se to tam mění jako počasí. Když jsem ho naposledy viděl, vypadal jako mrtvola,“ svěřil se Olda, který měl strach, že Čejku vidí naposledy. Prý se už od něho ani nenechal vyvézt na terasu...

S redaktory Blesku ale udělal výjimku. Ještě pár měsíců nazpět přitom Čejka četl a pozoroval sebe, nyní už prý kouká hlavně do stropu. Podle slov personálu ho nic nebolí a nemá žádné vážnější problémy, ale víc informací nám vzhledem k tomu, že nejsme příbuzní, sdělit nemohli. „Jsem teda rád, že díky vám dneska ožil. To víte, sešly se u něj bohužel dvě, co jsou ve stáří asi těmi nejhoršími – alzheimer a parkinson,“ dodal mimův kamarád Olda, jediný z přátel, který ho pravidelně navštěvuje.

Nositel Thálie v dluzích

Legendární mim se proslavil předváděním slepice, Charlie Chaplina (†88) a Tiny Turnerové (79). Je to smutný konec hvězdy, která v roce 2007 obdržela Cenu Thálie za celoživotní mistrovství v oboru tanec a balet. Zahrál si také v několika pohádkách, jako je například Pan Tau nebo O princezně Jasněnce a létajícím ševci. Na stáří mu ale moc peněz nezůstalo. Kvůli údajným dluhům se navíc ve zlém rozešel s majitelkou sanatoria, v němž byl naposledy. Mim i jeho přátelé to ale odmítají a naopak tvrdí, že obětí se stal Čejka.

Fotogalerie
62 fotografií