Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Po masakru v mešitě přijdou zákazy: Nový Zéland omezí zbraně, zkoumat bude i sítě

Autor: ČTK, tva - 
22. července 2019
14:53

Novozélandská vláda po březnovém útoku australského pravicové extremisty v mešitách plánuje dále zpřísnit zákon o držení zbraní. Na základě nového zákona by byl zakázán prodej zbraní cizincům, měl by vzniknout registr všech zbraní v zemi a majitelé zbraní by si museli obnovovat licenci každých pět let namísto nynějších deseti roků. Úřady by navíc při výdeji oprávnění k držení zbraní mohly zvažovat i další faktory jako duševní zdraví žadatelů či jejich příspěvky na sociálních sítích. Vláda premiérky Jacindy Ardernové doufá, že poslanci novelu schválí do konce letošního roku, informovala v pondělí agentura AP.

Při masakru ve dvou mešitách ve městě Christchurch zahynulo 15. března 51 lidí. Z atentátu byl obviněn osmadvacetiletý australský bělošský pravicový extremista Brenton Tarrant. Svůj útok v Christchurchi nahrával a vysílal v přímém přenosu na internetu. Zodpovídat se bude z 51 vražd, 40 pokusů o vraždu a z teroristického útoku. Soudní proces s ním začne v květnu 2020.

Nový Zéland krátce po útocích v Christchurchi zpřísnil zákony o držení zbraní. Nová právní úprava zakazuje vlastnit poloautomaty nebo brokovnice, které se dají používat s oddělitelným zásobníkem s kapacitou více než pět střel. Vláda vyčlenila na odkup zakázaných zbraní 208 milionů novozélandských dolarů (3,1 miliardy korun), majitelům přitom kompenzuje až 95 procent jejich pořizovací ceny.

Nyní se chystá vláda ve Wellingtonu normu dále zpřísnit. Nynější novozélandské zákony zakazují vlastnictví zbraní například lidem, kteří byli v minulosti odsouzeni za závažné trestné činy. Podle nového zákona by policie mohla při výdeji povolení k vlastnictví zbraní zjišťovat i to, zda dotyčná osoba svými příspěvky na internetu v minulosti nepropagovala násilí či extremismus nebo zda netrpí vážnými duševními problémy nebo se nepokoušela o sebevraždu.