Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Nejčastější chyby při krmení psa: Co mu rozhodně nesmíte dávat!

/
  • (iStock)
    19. července 2019 ● 14:00

    Říká se, že pes je nejlepší přítel člověka a tak není divu, že jich v České republice, podle údajů Evropské federace výrobců krmiv pro domácí mazlíčky, žije více než dva miliony. I když se ale o své chlupaté miláčky staráme, jak nejlépe umíme a rozmazlujeme je jako děti, co se jídla týče, platí, že méně je více! Čím při krmení pejskům škodíme nejčastěji a co bychom rozhodně dělat neměli?

    I když psa vnímáte jako člena rodiny, pořád je to zvíře a šelma a jeho krmení by mělo mít jasná pravidla. Tím, kdo rozhoduje, jste přitom jenom vy, takže se obrňte trpělivostí proti psím očím a ihned přestaňte dělat tyto chyby v krmení. Svému mazlíčkovi jimi totiž jen škodíte.

  • 1.

    Krmení od stolu

    Autor: iStock

    Hodíte občas psovi něco od vašeho oběda na přilepšenou? Psa takové chování rozmazluje a vede u něj k pocitu, že má v domácnosti stejné postavení jako člověk. Navíc je pro něj takové krmení nevhodné i z hlediska složení stravy. „Je důležité si uvědomit, že ten kousek vašeho masíčka je slaný a kořeněný, což psímu žaludku rozhodně neprospívá. Pokud se nenecháme zlomit smutným psím pohledem a s krmením od stolu raději nikdy nebudeme začínat, věřte, že si určitě vystačí s tím, co je navařeno pouze pro něj,“ říká Kateřina Schrammová, ředitelka a spolumajitelka společnosti Mixáno, která vyrábí prémiovou a zdravou stravu pro psy.

  • 2.

    Krmení bez pravidel

    Autor: iStock

    Pokud chcete pro zažívání vašeho psa udělat to nejlepší, krmte ho vždy ve stejnou dobu a stejným množstvím potravy. Jakékoliv výjimky mu nedělají dobře. „Pokud se krmení opakuje vždy v podobném časovém úseku, pejsek si na to zvykne. Nebude chodit kolem misky a přemýšlet, jestli v ní zrovna teď něco nepřistane. Ideální je krmit dospělého psa dvakrát denně – ráno a večer. Krmit pouze jednou denně není vhodné. Za takto dlouhý časový úsek vyhladoví, což může vést u aktivního psa k extrémnímu hubnutí nebo naopak u méně aktivního psa k obezitě z důvodu zpomalení metabolismu,“ vysvětluje ředitelka firmy Mixáno.

  • 3.

    Překrmování

    Autor: iStock

    Pes by měl vždy dostávat vyváženou stravu, jejíž množství přesně odpovídá jeho váze. Dopřát pejskovi více krmení rozhodně neznamená, že mu tím zlepšíte život. Naopak. Překrmování je velký problém. Během dne pes dostane kromě svého jídla ještě nějaké další dobroty při venčení, tréningu nebo jen tak pro radost. Tady je třeba pomýšlet na to, že bychom měli o tyto dobroty snížit krmnou pravidelnou dávku. Riziko obezity je největší u starších psů a těch s nižší pohybovou aktivitou.

  • 4.

    Krmení nevhodnou stravou

    Autor: iStock

    Měl by pes dostávat granule nebo vařenou stravu? Poslední trendy ukazují, že pokud je jídlo uvařené správně, tak je pro psy nejvhodnějším řešením. Vařené jídlo je pro vašeho mazlíčka ideální ale jen tehdy, pokud se připravuje šetrně (nejlépe na páře) a pokud je svým složením pestré. Správným obsahem masa, zeleniny a doplňků (vitamíny, minerály)
    můžeme v tomto případě říct, že je to pro pejska vyvážená a zdravá strava. Krmení jen granulemi není tou nejlepší alternativou. Granule jsou často plné látek, které psímu trávení rozhodně nedělají dobře. Nutné je tak často pečlivě studovat jejich složení. Chybuje se také při skladování granulí – velmi snadno zvlhnou, mohou žluknout nebo jsou kontaminovány nečistotami. Stále populárnější je tak v Česku vařená strava, která se připravuje každému psovi přímo na míru a jejich výrobci vám ji dovezou čerstvou až domů.

  • 5.

    Krmení před venčením

    Autor: iStock

    Krmení psa by vždy mělo následovat až po venčení. Ideálně nejméně půl
    hodiny před po procházce, čímž předejdeme riziku přetočení žaludku. Každý pejskař by měl mít na paměti, že pes potřebuje určitý čas, aby strávil jídlo. Ani my nejdeme hned po jídle běhat. Proto je důležité minimálně půl hodiny po jídle nechat ještě pejska odpočívat!

  • 6.

    Řízení se chutěmi psa

    Autor: iStock

    Na trhu bohužel najdeme spoustu granulí, které nemají kvalitní složení.  Často obsahují průmyslová dochucovadla, sůl, koření a podobně. Psům sice chutnají, ale pro jejich stravu jsou nevhodné. Proto je nezbytně nutné vždy číst složení krmiva, které chcete psovi dát. Je-li jídlo uvařené bez přidání jakéhokoliv dochucovadla, věřte, že má pro pejska tak lákavou vůni, že žádná další dochucovadla již zapotřebí nejsou.

  • 7.

    Nezohledňování věku a kondice

    Autor: iStock

    Při výběru krmiva je také třeba zohlednit nejen věk a kondici psa, ale i jeho plemeno, možnost existence alergií, nebo možnost zažívacích potíží. Stejně jako má štěně jiné potřeby jak z hlediska kalorií, tak obsahu ostatních látek například vápníku. Většině zdravotních problémů tak lze předejít právě správným krmením už od štěněte a vždy přihlížet na to abychom tyto rizika budoucí problémů, co nejvíce snížili.

  • 8.

    Nevhodné potraviny

    Autor: iStock

    Sladkosti, květák, zelí, avokádo, luštěniny, cibule, syrové brambory,
    makadamové ořechy, houby, rozinky, kofein, alkohol, čokoláda. Nic z toho do psího jídelníčku nepatří. „Je velkou chybou myslet si, že čokoláda, oříšky nebo sladkosti mohou pejska potěšit stejně, jako nás. Tyto potraviny jsou pro psy jedovaté a ve velkém množství se jejich konzumace stává fatální!“ doplňuje dlouholetá chovatelka psů a specialistka na jejich výživu Kateřina Schrammová. Pokud krmíme pejska pouze vařenou stravou, je dobré tu a tam podávat kosti. Ty jsou dobré nejen na čištění chrupu, ale také pro správné fungování střev. Pro malá plemena jsou vhodné např. kuřecí krky a pro větší můžeme dát i větší hovězí kosti. Pozor však ale na to, aby kosti nebyly nikdy tepelně upravené. Potom se začínají štěpit, a to může pejskovi ublížit.

Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy