Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zchlaďte se v autě: Krok za krokem a bez nachlazení!

/
  • 22. července 2019 ● 12:20

    Klimatizace je dnes běžnou součástí výbavy našich automobilů. A v současných vedrech se bez ní skoro jezdit nedá. Jenže když ji nebudete používat správně, může vám způsobit i zdravotní potíže. Poradíme, jak na to krok za krokem!

  • 1.

    Klimatizaci čistěte

    Výrobci sice nepředepisují u klimatizace pravidelné kontroly, ale vy si je raději sami naplánujte. Nejlépe jednou do roka klimatizaci vydezinfikujte, aby v jejích útrobách nevznikaly plísně. Při pravidelných kontrolách měňte i pylový filtr. Bez něj nikdy nejezděte, protože v nečistotách ulpělých na výparníku by se vám množily bakterie a plísně. Jednou za čas ji zapínejte i v zimě, aby se promazával kompresor a předešli jste jeho zadrhnutí.

    Autor: Profimedia.cz

  • 2.

    Nejdřív větrejte

    Horký vzduch z vozu nejprve vyžeňte otevřenými okny. Ideálně několikaminutovou jízdou s otevřenými okénky. Současně můžete pustit i klimatizaci, která má sice s otevřenými okny vyšší spotřebu, ale stejně chvilku trvá, než se nachladí. Pak ale okénka určitě zavřete. Obecně se vyplatí na krátkých trasách klimatizaci vůbec nezapínat a otevřít raději okna. Kupříkladu v jižní Evropě často uvidíte řidiče, jak větrají otevřenými okénky, přestože klimatizaci v autě mají.

    Autor: Profimedia.cz

  • 3.

    Nemiřte na sebe

    Proudící chladný vzduch sice svádí k tomu namířit výdechy klimatizace přímo na sebe, ale nedělejte to. Hrozilo by vám nastuzení, zatuhnutí svalů a vysušení sliznic. Klimatizaci byste měli mířit do stran, kolem sebe a ideálně na strop, odkud bude studený vzduch klesat a mísit se s teplým v interiéru.

    Autor: Profimedia.cz

  • 4.

    S chlazením to nepřehánějte

    Klimatizace dokáže auto vystudit i na 18 stupňů. Rozhodně to s ní ale nepřehánějte. Teplotní šok by vám mohl ublížit. Odborníci doporučují nastavit ji na maximálně o 5 až 7 stupňů méně, než je teplota venku. To je sice hezké, ale ve vedrech přesahujících třicítky byste se stejně v autě pekli. Ideální teplota v interiéru vozu je 21 až 23 stupňů, ale teplotu směrem k ní snižujte postupně. Stejně tak před koncem jízdy pomalu teplotu zvyšujte, aby tělo neutrpělo šok.

    Autor: Profimedia.cz

Dnešní horoskopy