Město ke zvýšení nájmů vedlo několik důvodů. „Hlavním důvodem je neuspokojivý stav bytového fondu. Nájemníci mají právo na kvalitní a hezké bydlení, a to jim chceme poskytnout. Zaměřit se chceme zejména na rekonstrukce původních bytových jader, elektroinstalace, rozvodů, omítek, výmalby chodeb a sklepů,“ vysvětlil důvod místostarosta Jiří Unruh (Nezávislí pro Frenštát).

Všechno se zdražuje

Do oprav bytů i celých domů podle něj město každoročně investuje více než 10 milionů korun. „Vybrané nájemné ve stávající výši zdaleka nedosahuje potřebné výše. Stavební práce, materiál a další vstupy velmi podražily, rostou ceny veřejných zakázek. Cílem tedy je, aby peníze, které vybereme na nájemném, se vrátily do bytového fondu,“ dodal Unruh.

Nové ceny nájmů v obecních bytech se budou pohybovat u drtivého počtu bytů v rozmezí 48 až 50 korun za metr čtvereční měsíčně. V domech s pečovatelskou službou to bude zhruba 36 korun.

Město si nechalo vypracovat aktuální znalecký posudek, jaká je obvyklá výše nájemného v bytových domech.

Podle posudku je cena nájemného za metr čtvereční a měsíc u bytů, které se nacházejí v domech po celkové revitalizaci, tedy opravě obvodového pláště a výměně oken, odhadnuta na 94 korun. V domech, kde byla provedena částečná revitalizace na 86 korun. Této ceny ani po zvýšení zdaleka nedosáhneme,“ zakončil místostarosta.

VIDEO: Bytová krize: Senioři končí v zahrádkářských koloniích, byty jsou předražené až o pětinu, říká předseda Sdružení nájemníků Milan Taraba.