Poté, co Blesk.cz psal minulý týden o tom, že se radní pro majetek a bytovou politiku první městské části David Bodeček (39, Piráti) může díky podílu ve firmě zabývající se nemovitostmi dostat do střetu zájmů, jej občané upozornili na další podivnost. „Své kolegyni přihrál byt v nejdražší pražské ulici bez ohledu na výběrové řízení,“ řekli Blesku.

Dokumenty, které má redakce k dispozici, potvrzují, že Rada Prahy 1 letos v květnu schválila záměr nabídnout k nájmu jeden z bytů v Pařížské ulici a vyhlásila výběrové řízení prostřednictvím takzvané obálkové metody, tedy aukce, v níž obvykle vítězí nejvyšší nabídka. Byt však získala Alžběta Šarochová Kostlánová (28), jejíž nabídka byla vůbec nejnižší a která spolu s radním Bodečkem kandidovala za Piráty do zastupitelstva Prahy 1. „Na rozhodnutí rady to nemělo vliv,“ tvrdí Bodeček.

Nehráli fér, řešili toaletu

„Nejvyšší cena není jediným hodnotícím kritériem výběru nájemců,“ popsal pak okolnosti výběru Bodeček. „Důležité je vybrat nejvhodnějšího zájemce. V zájmu obce by mělo být, aby byly byty využívány a aby společnou toaletu sdíleli pokud možno členové rodiny a ne osoby vzájemně cizí,“ je přesvědčen Bodeček.

Ze strany zájemců i dalších osob došlo ke krokům, které se odehrály mimo oficiální podávání nabídek,“ zhodnotil pro Blesk.cz právník Petr Leyer z organizace Transparency International, podle nějž radnice použila nevhodný postup. „Ten může oprávněně v dalším uchazeči, který nabídl oficiálně nejvyšší nájemné, vzbuzovat pocit netransparentního a neférového jednání. Směrem k občanům, především z hlediska rovnosti, tento postup rozhodně není dobrý,“ dodal. „Pokud má někdo za to, že došlo v této věci k protizákonnému postupu, nechť se obrátí na orgány činné v trestním řízení,“ doporučila pak za Sdružení nájemníků ČR Lenka Veselá.

Jak přijít k luxusní adrese

Městská část při výběru nájemce pro byt o zhruba 57 m2 se společnými prostory, historicky vzniklý rozdělením většího bytu, zvolila obálkovou metodu. Stanovila minimální nájemné, kauci a dobu nájmu. Nabídek se do 15. dubna sešlo šest, včetně té od Alžběty Šarochové Kostlánové, s částkou 10 050 korun měsíčně. Nejvíce nabídl Aleš Š. (43), 17 tisíc korun. 18. dubna byly obálky otevřeny a vítěz znám. Radní Bodeček však obdržel žádost od Jitky Kostlánové, matky účastnice aukce a obyvatelky druhé části bytu. V něm požadovala sloučení bytových jednotek.

Týden po otevření obálek, 25. dubna, také dodala nabídku s částkou 17 500 korun, byť sama účastníkem aukce nikdy nebyla. Stejnou částku dodatečně nabídla i její dcera Alžběta. „Na to měla právo a to bylo Radou akceptováno,“ tvrdí Bodeček. „Následné dorovnání výše nájmu až po otevření obálek nepůsobí transparentně,“ komentoval však Leyer. „Nám pak oznámili, že jsme neuspěli, protože naše nabídka nebyla nejvyšší,“ upřesnila Blesku manželka zájemce s původně nejvyšší nabídkou Barbora Š.

Správný postup? Úplně jinak!

Podle reakcí některých občanů Prahy 1 je z celého řízení jasný úmysl pronajmout byt přímo paní Šarochové Kostlánové. „V takovém případě se řízení mělo zcela legálně odehrát s uvedením jejího jména do záměru zveřejněného na úřední desce s tím, že je zamýšlen pronájem jen pro ni, například z důvodu, že ve zbývající části bydlí nejspíše matka dotčené a je plánováno sloučení,“ vysvětlil Blesku Leyer.

Fotogalerie
8 fotografií