Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Děti zmizely beze stopy: Ztracený není jen Honzík Nejedlý

  • Autor: Michaela Kalkusová - 
    22. 7. 2019
    11:48

    Před 21 lety se po Janu Nejedlém (tehdy 9) slehla zem. Jeho matka se díky rozhodnutí Ústavního soudu až nyní může dostat k vyšetřovacímu spisu. Jsou ale i další policejní pomníčky případů ztracených dětí, které se neobjasnily ani po letech. Tady jsou příběhy tří z nich...

  • 1.Karolínka Planá

    • Narozena 4. září 1992
    • Dnes by jí bylo 26 let
    • Zmizela 5. září 1996
    • Pohřešovaná 22 let

    Dívka se ztratila 5. září 1996, den po svých čtvrtých narozeninách. Tehdy ji matka předala jejímu otci, se kterým se rozváděla, aby s holčičkou oslavil narozeniny u příbuzných v Jeseníku. To ji viděla naposledy.

    Zabil ji táta?

    Co se s ní stalo, je dodnes záhadou. Otec Karolínky Jaroslav Planý policii nejprve tvrdil, že ji unesl neznámý stopař. Nakonec sám skončil za vraždu dcery před soudem. V osudný den totiž měl u sebe pistoli a balistika ukázala, že se z ní střílelo, našly se také stopy krve na jeho oblečení. Nešlo z nich ale zjistit, komu krev patřila.

    Planý byl nakonec v procesu, který v naší novodobé historii neměl obdoby, odsouzen v roce 2000 k třinácti letům vězení za vraždu dcery. Motivem mohla být pomsta exmanželce. Nikdy se nepřiznal a chyběl také stěžejní důkaz vraždy, tělo oběti. „Nepřímé důkazy tvoří uzavřený řetězec, který Planého jednoznačně usvědčuje,“ zdůvodnil tehdy pravomocný rozsudek soudce Vladimír Štefan.

    Karolínka se svým otcem a pravděpodobným vrahem Karolínka se svým otcem a pravděpodobným vrahem | archiv Blesku, PČR

  • 2.Ivana Košková

    • Narozena 31. března 1983
    • Dnes by jí bylo 36 let
    • Zmizela 13. července roku 1997
    • Pohřešovaná 22 let

    Tehdy čtrnáctiletá Ivana Košková se 13. července 1997 vypravila z Příšovic na Liberecku, kde bydlela s rodiči, do nedalekého Svijanského Újezdu. Tam chtěla navštívit tetu. Oblékla si bílé tričko s modrozelenou minisukní a na svém kole Favorit vyrazila na cestu. Do cíle nikdy nedojela, od jejího zmizení minulý týden uplynulo 22 let.

    Změnila směr

    Cestou ji potkala spolužačka, podle které Ivana nejela směrem na Újezd, ale na Loukov. Jiná dívka ji viděla z auta, když ji s otcem předjížděli v kopci. Tam stopy po Ivaně mizí, policie neobjevila ani ji, ani kolo, na kterém jela. Ani vrtulník s termovizí, ani potápěči při prohledávání řek ji nenašli. „Nemůžu pochopit, jak se to může stát. Pořád jsem věřil, že je naživu, že ji třeba někdo unesl,“ řekl loni TV Nova její tatínek Miloslav.

    Šetření odložili

    Psychotronik tvrdil, že žije v jisté komunitě na Plzeňsku, jiné zprávy zase, že poskytuje sexuální služby na Teplicku. Dívku na fotografii také poznala německá prostitutka. Nic z toho ale k jejímu vypátrání nevedlo. „Vyšetřování bylo odloženo v listopadu roku 2017 z důvodu, že se nepodařilo zjistit skutečnosti opravňující zahájit trestní stíhání. Pominou-li důvody odložení, trestní stíhání zahájí policejní orgán nebo státní zástupce,“ řekl Blesku policejní mluvčí Vojtěch Robovský.

    1997 Ivana Košková - Čtrnáctiletá dívka z Příšovic na Liberecku zmizela v červenci 1997. Naposledy byla viděna, když jela na kole k tetě do 3,5 kilometru vzdáleného Svijanského Újezdu. Na místo ale nikdy nedojela a ani desítkám policistů se nepodařilo nic vypátrat. 1997 Ivana Košková - Čtrnáctiletá dívka z Příšovic na Liberecku zmizela v červenci 1997. Naposledy byla viděna, když jela na kole k tetě do 3,5 kilometru vzdáleného Svijanského Újezdu. Na místo ale nikdy nedojela a ani desítkám policistů se nepodařilo nic vypátrat. | Archiv Blesku

  • 3.Jan Štefuca

    • Narozen 4. července 1996
    • Dnes by mu bylo 23 let
    • Zmizel 20. března 2005
    • Pohřešovaný 14 let

    Honzík, který žil s rodiči v Jirkově na Chomutovsku, spadl 20. března 2005 do rozvodněného Podkrušnohorského přivaděče. Jeho kamarád Jirka (tehdy 11) se ho pokoušel vytáhnout. „Házeli jsme do vody krabice. Honza uklouzl. Podával jsem mu ruku. Stáhl mě do vody,“ popsal tehdy s pláčem Blesku. Zatímco Jirka měl štěstí, asi kilometr po proudu ho vytáhli kolemjdoucí, jeho kamaráda se najít nepodařilo. Pátrali po něm tehdy desítky hasičů, psovodi i dobrovolníci, bohužel marně. S největší pravděpodobností se utopil. Tehdy v zimě totiž napadlo hodně sněhu, a když na jaře začal tát, na mnoha tocích nastaly povodně. Stoprocentní jistotu ale ani policisté, ani rodiče hocha nemají, a tak je Honzíkovo jméno stále v pátrání. „Žádné nové poznatky k případu aktuálně nemáme, pokud by se nové skutečnosti objevily, bude probíhat jejich prověřování,“ řekla Blesku policejní mluvčí Šárka Poláčková.

    Jan Štefuca Jan Štefuca | archiv Blesku, PČR

  • 4.V databázi jen jeden

    Z těchto tří dětí je v databázi pohřešovaných už jen Jan Štefuca, zmizela z ní obě děvčata i Honzík Nejedlý. „Po dvaceti letech je fotografie pohřešovaného zcela neaktuální. Případ formálně spadne do archivu,“ vysvětlil důvod mluvčí policejního prezidia David Schön.

    Ilustrační foto. Ilustrační foto. | Profimedia

  • 5.Naděje v kauze Kuřim

    Rodině Karolínky svitla nová naděje, když policie v roce 2007 začala vyšetřovat týrání dvou chlapců v Kuřimi. Do brněnského Klokánku s nimi byla umístěna i záhadná osvojená dívka Anička, která po dvou dnech zmizela. Policie šetřila verzi, že mohlo jít právě o ztracenou Karolínu. Tehdy by jí bylo čtrnáct let, zmizelé Anně mělo být třináct. Nakonec se ale ukázalo, že se za Aničku vydávala jedna z nejzáhadnějších postav případu Barbora Škrlová (tehdy 33).

    Fotografie z roku 2006, kdy Škrlová žila v rodině Kláry Mauerové, matky týraných chlapců, a vydávala se za 14letou Aničku. Fotografie z roku 2006, kdy Škrlová žila v rodině Kláry Mauerové, matky týraných chlapců, a vydávala se za 14letou Aničku. | Archiv Blesk

  • 6.Ústavní soud k tragédii rodiny Nejedlých: Ztratil se jim syn, ale policista mluvil o mrtvole!

    Bolest ze zmizení syna Honzíka (tehdy 9) násobila pro rodinu Nejedlých i mizerná komunikace s policií. Skutečnost, že nesměli nahlédnout do vyšetřovacího spisu, změnil až teď po 21 letech Ústavní soud. Zoufalá však odcházela Ivana Nejedlá (49) i ze schůzky se šéfem pražské mordparty Josefem Marešem (55).

    Od 17. ledna 1998, kdy se jejich Honzík ztratil v pražském Podolí, Marcel Nejedlý (†44) věnoval zbytek života pátrání po něm. „Naději pořád mám,“ řekl 15 let po jeho zmizení Blesku. Žádné dobré zprávy se bohužel nedočkal – v listopadu 2014 zemřel na rakovinu. Ivana Nejedlá (49) se pak v roce 2017 plná očekávání sešla s šéfem pražské mordparty Josefem Marešem (55):„Slíbil, že mě nechá nahlédnout do spisu“. To ale nesplnil.

    Co Marešovi ještě vyčítá? „Neodpovídal na naše otázky, mluvil hlavně o sobě,“ uvedla Nejedlá. „Dával najevo, že pátrání po Honzovi je už stejně jedno, a drasticky líčil, co se děje s mrtvolou, když se člověk utopí,“ dodala. Ze spisu, který v úterý 16. července rodině zpřístupnilo rozhodnutí Ústavního soudu, se teď kromě jiného dozví, že policie vyhlásila celostátní pátrání až tři dny po chlapcově zmizení a psy nasadila také s prodlením – po deštivé noci...

    Maminka Ivana s malým Honzíkem Maminka Ivana s malým Honzíkem | archiv Blesku

buban ( 22. července 2019 20:07 )

Njn,sledujte si ty vaše akta XY - a věřte tomu, že to tak opravdu je.

kocdivoka ( 22. července 2019 17:57 )

Hlavně, že se ví, že se ztratily . Není to dítě žádného politika, či jiné známé osobnosti. Jinak by to bylo úplně o něčem jiném. Svízelné ztráty obyčejných lidí nikoho nezajímají .

Altingerka ( 22. července 2019 17:45 )

No, tak to si netroufam tvrdit. Až na rozdíl od tý vaší Růžovky jsou ve studiu skuteční kriminalisté, plus telefonní čísla do studia plus autentický případy včetně doložených fotografii. Tak nevim komu z nas dvou hrabe, ale já to nejsem. A zrovnávat kriminalistický pořad s trapnou zahradou mi přijde vedle bot.

buban ( 22. července 2019 16:08 )

Tož Akta XY jsou německým seriálem,který má zvednout sledovanost, ale je komplet vymyšlený.Něco jako v Česku reklama na -Ordinaci v Růžové zahradě-.
Jste opravdu tak .....,nebo ?
N

hejpockej ( 22. července 2019 15:37 )

"policie vyhlásila celostátní pátrání až tři dny po chlapcově zmizení a psy nasadila také s prodlením – po deštivé noci"...??? takhle pracuje specialista Josef Mares? co ten vlastne kdy vyresil?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání