Preiss se Benešovi podobá i normálně, aby ho hrál, mu nabízela už řada režisérů, ale až nyní se nechal přemluvit. A aby iluze byla dokonalá, musela pryč notná část porostu na jeho skráních a taky brada. Pak už mohl Preiss jako zázrakem vracet diváky do přelomu 30. a 40. let minulého století. Na Pražském hradě tomu všemu velí režisér Biser Arichtev (43).

Vrací čas

„Historici mohou mít pocit, že ovládám stroj času,“ řekl Blesku producent dvoudílného filmu ČT Vítězslav Jandák ml. (36). Stejně jako u představitele hlavní postavy Emanuela Moravce (†52). Marián Labuda mladší (45) je největšímu zrádci v českých dějinách neuvěřitelně podobný. Až na to, že Moravec měřil 190 centimetrů, a Majo, jak mu na place říkají, má asi o 25 méně. Ale s tím si poradil zručný kameraman.

Vtělili se

Slovenský přízvuk Labudy zase vyřeší dabování. Podle informací Blesku hlasový konkurz vyhrál herec Jaromír Meduna (66). „Pro mě je důležité, že si Maja čeští diváci neztotožní s žádnou z jeho předchozích rolí. On se na Moravce připravoval půl roku dopředu, učil se důsledně gesta a jeho rituály,“ dodal Jandák. Stejně tak umně se pak Viktor Preiss převtělil do hlavy státu. „Uchopit tak složité a kontroverzní téma si žádalo opravdu řadu příprav, věřím, že se nám to podařilo a ocení to i diváci v květnu 2020,“ věří režisér Arichtev.

Neužila oholili na Zátopka

Stejný osud potkal jen pár týdnů před Preissem také herce Václava Neužila (39). Kvůli roli Emila Zátopka mu filmový kadeřník zajel pěkně hluboko do čupřiny, aby mu vytvořil takové »kouty «, s jakými běhával šampion přezdívaný »Česká lokomotiva«. Václav přiznal, že si na to musel chvilku zvykat, v civilu nevzhlednou lysinu až do půli hlavy obvykle schovává pod kšiltovkou. Pro roli ale dokázal ještě víc než se nechat na několik měsíců udělat olysalým. Absolvoval náročné běžecké tréninky, dokonce se přetrénoval.

VIDEO: Zpověď Viktora Preisse o herectví.

Fotogalerie
39 fotografií