,Speciální měsíční obleky musely zastávat především ochrannou funkci. „Astronauty chránilo 21 vrstev, které se většinou sestávaly z nylonu, gumy a dalších ohebných a pevných materiálů,“ popsal pro Blesk.cz Filip Liška, tvůrce hlavní myšlenky happeningu Moon 50: Zpátky na Měsíc. Vrstvou, kterou měli nejblíž u těla, byl biomedicínský pás. Ten snímal životní funkce astronautů a data odesílal přímo do Houstonu. Boty měli hned dvoje - jedny, které byly součástí skafandru, a přes ně se pak nasazovaly druhé, které chránily astronauty na měsíčním povrchu. 

Výrobci skafandrů, divize Playtex firmy ILC Dover, museli myslet i na nejzákladnější lidské potřeby. „Astronauti měli i důmyslné zařízení na zachytávání moči a speciální pleny,“ popsal Liška.

Málokdo ví, že skafandry jednotlivých astronautů z měsíční mise se lišily. „Oblek pilota velitelského modulu, který nevystupoval na Měsíc, postrádal celou řadu konektorů, protože se nemusel připojovat k externím kyslíkovým zásobníkům v lunárních batozích. Navíc i střih měl jiný,“ dodal Liška.

Tím nejdůležitějším v celém obleku byla helma. „Ta se vyráběla z jednoho kusu průhledného polykarbonátu. Uvnitř helmy se nacházel ventil pro vhánění kyslíku a piloti lunárního modelu si dovnitř helmy často zavěšovali vaky s pitím,“ popsal Liška.

Všechno ručně

Do vývoje a výroby obleků A7L se zapojily tisíce lidí - byla to mravenčí práce, vše se muselo ušít nadmíru pečlivě. „Každý šev na skafandrech byl ručně šitý a mnoho švadlen nad nimi strávilo dlouhé hodiny u šicích strojů,“ uvedl Liška. 

Divize Playtex firmy ILC Dover, která zakázku získala, se do té doby věnovala výhradně dámskému spodnímu prádlu. Vybrána byla proto, že měla zkušenosti s výrobou pevného a odolného oblečení, které drželo tvar a neškrtilo.

Zpátky na Měsíc

Přesné repliky skafandrů z mise Apollo 11 budou k vidění v sobotu a neděli u Žižkovské věže při happeningu Moon 50: Zpátky na měsíc. U příležitosti výročí 50 let od přistání prvního člověka na Měsíci odstartuje ve 22:17 Saturn V z Žižkovské věže v Praze. Tuto významnou událost připomene v rámci speciálního videomappingu i pozdrav astronautů z Měsíce, kteří budou v reálu vidět na dohled od Žižkovské věže. 

Fotogalerie
16 fotografií