Návštěvníci vítáni, ale prověřováni

První krok? Dobrým nápadem je prozkoumat praktického průvodce pro USA. Skutečnost má totiž od fikce na plátně někdy hodně daleko, což zjistíte už doma. Vízum pro výlet do USA potřebovat nebudete, ale musíte online vyplnit cestovní registraci s názvem ESTA. Jedná se o základní povolení pro vstup a jeho vyřízení trvá pár minut. Raději si o něj ale zažádejte alespoň týden dopředu.

Máme povolení, můžeme cestovat!

Ne tak zhurta. Podmínkou vstupu na americkou půdu je úspěšný průchod přes imigrační kontrolu na letišti. Nečekají tady na vás žádné velké záludnosti. Pracovník kontroly se bude zajímat o to, kam přesně se chystáte, kde budete bydlet apod. Pokud nemáte nejlepší paměť nebo vaše angličtina není na úplně vysoké úrovni, klidně si odpovědi a příslušné adresy předem napište na papír.

Kromě vstupního pohovoru vás může potkat také kontrola zavazadel agenturou TSA. Ta je známá tím, že se s ničím moc nepáře a bez problémů vám ušmikne z kufru zámek. Pořiďte si tedy zámek speciálně uznávaný TSA, který mohou jednoduše otevřít a poté znova bezpečně zamknout. Seženete jej v každém lepším obchodě se zavazadly.

Platí se víc, než myslíte

Naštvala vás někdy v obchodě situace, kdy vám prodavačka namarkovala dražší zboží, než byla cena na visačce? Tak se psychicky obrňte, protože ceny v USA jsou u výrobků uváděny bez daně a u pokladny tak vždycky zaplatíte o 6 až 10 procent více než byste čekali. Hlavním důvodem jsou rozdílné úrovně daní v různých státech. Moc smyslu ale tento systém stejně nedává.

Nezapomínejte také na to, že za každý váš drink, oběd nebo uklizený pokoj bude obsluha očekávat nějaký ten tringelt. Za jídlo se většinou platí přibližně 10 procent celkové ceny ve spropitném. Hodně servírek na spropitném závisí a bez něj by se v podstatě nemohly uživit.

Neplánujte poznat všechno najednou

USA je obrovská země, proto je bláznovství chtít při první návštěvě poznat všechna hlavní lákadla, od měst jako New York a Las Vegas až po národní parky nebo zábavní centra. Nejchytřejším způsobem, jak poznat kus USA, je vybrat si konkrétní stát a pořádně ho procestovat. Mimo jiné by se velká okružní jízda po Spojených státech hodně prodražila, protože na pozemní veřejnou dopravu spoléhat nelze a vnitrostátní lety nejsou levné. Když vše dobře promyslíte, uvidíte, že si Ameriku užijete na 100 %.