Žanda, jak jí říkali její kamarádi, byla temperamentní, energická, zvyklá vše organizovat sama, bez pomoci svého manžela, národem zbožňovaného představiele doktora Štrosmajera z právě reprízované Nemocnice na kraji města. Celé dekády mu poskytovala kompletní životní servis. I s osmi křížky na krku vypadala o deset let mladší, jako bývalá tanečnice se stále udržovala ve formě, dokázala například bez problémů provaz. Se svou fenkou chodila na dlouhé procházky a vůbec nevypadala jako nějaká stařenka nad hrobem. Dva roky zpátky bez problémů mluvila u příležitosti nedožitých 95. narozenin manžela do médií.

„Letos v únoru se dceři Báře zdálo, že se s maminkou něco děje,“ říká Kovář, který napsal o oblíbeném herci dvě knihy a patřil mezi rodinné přátele. „Začala být nevídaně apatická a bez zájmu. Ona, která byla věčně plná síly...“ poznamenal. To už plíživě nastupovala strašlivá nemoc. Zdravotní stav Jany se rychle horšil. Během několika týdnů ji převezli nejdříve do pražských Bohnic, kde se starali v roce 2014 i o skladatele Petra Hapku (†70), a potom do léčebny dlouhodobě nemocných. Vdova po Kopeckém zemřela 9. července, jen půl roku poté, co u ní alzheimer propukl.

Může za to Mareš

Ke kariéře jí pomohlo, že chodila na Občanskou plovárnu. Pod svým dívčím jménem Křečková pracovala tehdy jako úřednice ve Strojexportu, kde si jí na trávníku u Vltavy všiml tehdejší skladatel, režisér a manažer Karel Mareš (†84). Zrovna sháněl záskok do Těžké Barbory Voskovce a Wericha za nemocnou manželku herce Rudolfa Deyla (†55). Žanda díky tomu pronikla do Divadla ABC, kde se seznámila s Milošem Kopeckým. Nejdříve ji spíše otravoval, nebyla to – alespoň z její strany – rozhodně žádná láska na první pohled. Miloš však dokázal být okouzlující, a když se rozhodl, že se s ní ožení, žádná překážka nebyla dost velká. Vozil jí parfémy a jiné dárky, nasadil obří dávky šarmu a nakonec bylo skutečně po jeho.

Můj život s Mildou

Žanda musela přetrpět manželovy početné zálety, protože právě ženy byly pro něho údajně jediným lékem na jeho maniodepresivní stavy. Přitom například v případě televizní hlasatelky Anny Wetlinské (66) pak Miloš prosil manželku o pomoc před dotěrnou milenkou! Kopecká to vše zveřejnila v poslední knize s názvem Můj život s Mildou.

Fotogalerie
20 fotografií