Výstava Doba genová začíná v pátek a potrvá do 18. září. Doprovodí ji komentované prohlídky a další program, ve kterém si mohou malí i velcí návštěvníci vyzkoušet práci molekulárního biologa. Seznámí se se vzorky, ze kterých se získává DNA, odeberou si vlastní vzorek slin a izolují si svou DNA. Naučí se pipetovat a zjistí, k čemu slouží centrifuga. Ve výtvarné dílně si také mohou vyrobit model šroubovice DNA z papíru nebo z korálků do podoby náramku.

Výstava ukazuje, jak se vzorky získávají z botanických i zoologických materiálů. Několik exponátů pak dokazuje, co se pomocí výzkumu DNA o daných organismech odborníci dozvěděli. Tabulka třeba ukazuje, jak se díky molekulárním datům podařilo třeba sestavit fylogenezi celého jednoho kmenu či třídy.

Návštěvníci se seznámí s klíčovými osobnostmi a okamžiky zkoumání oboru od Gregora Johanna Mendela až po okamžik v roce 2012, kdy byla zveřejněna první fotografie dvojšroubovice DNA pořízená pomocí mikroskopu, který umožňuje vědcům vidět až na úroveň atomů.

DNA neboli deoxyribonukleová kyselina je nositelka genetické informace všech organismů s výjimkou některých nebuněčných. DNA ve své struktuře buňkám zadává jejich program a tím předurčuje vývoj a vlastnosti celého organismu.

Fotogalerie
5 fotografií