Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Rakoviny kůže drasticky přibývá. Můžou za to levné letenky, říkají lékaři

Autor: Mii - 
20. července 2019
14:20

Případů rakoviny kůže během posledních let přibylo o 45 procent, ve věkové kategorii 25 až 49 let dokonce o 70 procent. Upozorňuje na to britská společnost pro výzkum rakoviny Cancer Research UK, podle které je to částečně způsobeno tím, že ceny letenek padají a lidé si častěji mohou dovolit cestovat do teplých krajin.

Společnost zprávu pojala jako varování, v rámci kterého lidem říká, že časté cestování za sluncem s sebou nese určitá rizika, která mohou vyústit právě v melanom kůže. Levná letenka by neměla převážit osobní péči o zdraví. Navíc když se člověk rozhodne přece jen jet, nikdy by neměl zapomínat na opalovací krém, což se podle Cancer Research UK stále děje.

Ačkoli je melanom kůže stále nejčastější mezi lidmi nad 65 let, nejvyšší nárůst za poslední roky zaznamenal ve věkové kategorii 25 až 49 let. Z hlediska celé společnosti se dříve mezi 100 tisíci lidmi vyskytovalo 18 případů, dnes jich je 26.

Společnost říká, že jasný vliv na to měl nástup zájezdů s cestovními kancelářemi v 70. letech minulého století a nízkonákladových aerolinek v posledních letech. Lidé mohou vyrazit k moři několikrát do roka a tím se přímému slunci častěji vystavovat.

Rakovině kůže lze předejít

Zároveň ale Cancer Research UK upozorňuje, že hlavním faktorem vždy bude informovanost lidí. Nejdůležitější ze všeho je ochrana. „Bezpečnost slunce není téma, které se má řešit jenom v zahraničí. Slunce může být dostatečně silné a popálit i tady, a to od začátku dubna do konce září,“ zdůrazňuje Karis Bettsová, manažerka společnosti.

„Lidé se musí správně chránit i doma. Na silném slunci pak ochranu ještě zintenzivnit. Chceme lidi podpořit, aby se nestyděli za svůj přirozený vzhled a aby chránili svou kůži před UV zářením tak, že se schovají do stínu, zakryjí se a pravidelně se budou mazat opalovacím krém s minimálním faktorem SPF 15,“ dodala Bettsová.

Že je situace špatná, potvrzuje i šéfka výzkumné interpretace Světového fondu pro výzkum rakoviny Susannah Brownová. „Tato čísla jsou šokující, ale pozitivní zprávou je, že rakovině kůže lze předejít,“ uvedla. „Naše studie ukázaly, že na rozdíl od ostatních rakovin strava a nedostatek pohybu nijak riziko melanomu nezvyšují, slunce stále zůstává největší příčinou,“ doplnila manažerka.

hejhej ( 20. července 2019 20:02 )

Vina není v levných letenkách ( kde jsou levné ??), ale v lidech. Když někdo nemá rozum a vystavuje se celodenně slunci a navíc má málo pigmentu, pak se nemohou divit, že mají rakovinu kůže a nepomohou ani krémy s vysokým UV filtrem.

doktormediciny ( 20. července 2019 18:58 )

Dle uidajnu Lekarske komory a snad i dewrmatovenerologu se maji naqkupovat kremy, ktere mmaji ochraqny faktor UVA 50.Snadf by stacilo i UVA 30...

doktormediciny ( 20. července 2019 18:56 )

Lekarska verejnost s tim SPF 15 rekl bycvh neni tak zcela seznamrena

nemok ( 20. července 2019 17:10 )

Co to je levná letenka? A jak může ovlivnit rakovinu kůže? Ten Zeman má pravdu že novináři jsou debily.

Sibyla ( 20. července 2019 15:21 )

Houby letenky, může za to masírka, že krémy s vysokým UV faktorem jsou v pořádku. Ne, nejsou. Dávají spoustu nežádoucí chemie do kůže.
Lépe je se natřít olivovým olejem a nechodit k moři přes poledne, ale tak, jak to dělají místní lidé = brzy ráno a pozdě odpoledne.

Zobrazit celou diskusi