Nad tím, co dva cizinci provedli, zůstává rozum stát! V pondělí kolem desáté večer vzali do ruky spreje a začali na jeden z pilířů Karlova mostu na Malé Straně čmárat obludné klikyháky. Sotva pět metrů široké a dva metry vysoké dílo dokonali, stáli jim za zády strážníci, kteří vandaly zadrželi. Za poničení více než 600 let staré památky jim hrozilo až tříleté vězení, soud jim ve čtvrtek uložil roční podmínku a pětileté vyhoštění. Každý navíc musí zaplatit 100tisícovou pokutu a 40 tisíc jako náhradu škody. Podle soudkyně a mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Pavly Hájkové je rozhodnutí pravomocné.

Cizinci musí opustit české území do páteční půlnoci. „Aktivně to kontrolováno nebude,“ uvedl státní zástupce Jan Lelek. Soudní rozhodnutí bude pouze zaneseno do databází, aby o něm policisté věděli. Podle Hájkové přijeli muži do Prahy na koncert, v pátek ráno jim zároveň končí ubytování v hotelu. Dvojice se k činu přiznala, jeden hned zpočátku, druhý až po zhlédnutí kamerového záznamu. „Ten, který činnost přiznával, uvedl, že si neuvědomili, o jak významnou památku se jedná,“ řekla soudkyně. V době činu byli podle ní pod vlivem alkoholu, nyní toho litují.

„Uložené tresty jsou přiléhavé,“ dodal Lelek. Státní zastupitelství v Praze 1 řeší podle něj případy sprejerů často, obrazce však nemívají takové rozměry a většinou nebývají na tak význačných historických památkách. 

Kulturní barbarství

Počínání turistů už v úterý odsoudil pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), který posprejování Karlova mostu označil za naprosté kulturní barbarství. Upozornil, že Praha nabízí mnoho legálních ploch pro graffiti, a že proto nebude tolerovat nelegální sprejerství.

K věci se dnes vyjádřil i německý velvyslanec v Česku Christoph Israng. „Primátor Zdeněk Hřib má pravdu. Tato chaotická čmáranice je činem kulturního barbarství. Nás Němce to naplňuje hanbou. Omlouváme se. Návštěvníci tohoto úžasného města k němu musí mít respekt,“ uvedl na twitteru.

Odstranit se musí rychle

K tomu, aby Technická správa komunikací (TSK) mohla čmáranici odstranit, je třeba restaurátorský záměr schválený památkáři, řekla mluvčí TSK Barbora Lišková. Ten určí metodu, kterou se vysprejovaný nápis odstraní, aby nebyl narušen kámen. 

Podle Michala Nováka z Ústavu chemické technologie restaurování památek VŠCHT Praha je vždy nutné použít nějaký typ rozpouštědla. Existují ale i relativně šetrné metody. „Lze použít různé typy obkladů, které minimalizují pronikání rozpouštědel do materiálu. Dají se použít různé gelovité přípravky, případně čisticí mikroemulze, které obsahují poměrně malé množství rozpouštědla,“ vyjmenoval Novák.

Vše se navíc musí provést zavčas, aby na mostu nezůstaly stopy. „Do jaké míry zůstanou po graffiti stopy, závisí na typu použité barvy a vlastnostech kamene v daném místě,“ uvedl Novák s tím, že konkrétněji se bez hlubší analýzy nemůže vyjádřit.

Fotogalerie
18 fotografií