V pátek bude přes naše území přecházet okluzní fronta – očekáváme polojasno až oblačno, přechodně až zataženo a místy přeháňky nebo bouřky. Večer bude docházet k ubývání oblačnosti na skoro jasno. Noční teploty budou klesat na 16 až 12 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 23 až 27 °C. Foukat bude mírný jihozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h. 

Víkend přinese tropické teploty

V sobotu bude převážně polojasno, během dne se při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle vyskytnou přeháňky nebo i bouřky. A to zejména v horských oblastech. Noční teploty se zastaví na 16 až 12 °C. Nejvyšší denní teploty budou nejvyšší z celého týdne – na 27 až 31 °C. Vát bude slabý jihozápadní vítr o rychlosti do 15 km/h. Během noci na neděli počasí u nás ovlivní slabá studená fronta.

Sledujte příchod bouřek na radaru

V neděli bude převážně oblačno, místy musíme počítat s přeháňkami, ojediněle se vyskytnou i bouřky. Noční teploty budou klesat na 18 až 14 °C. Nejvyšší denní teploty se dotknou třicítky – teploměry ukáží 26 až 30 °C. Foukat bude mírný jihozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h.  

Video
Video se připravuje ...

Počasí: Jak bude v pátek a o víkendu? Dagmar Honsová

Počasí přeje houbařům

Na své si přijdou i houbaři. A to díky vydatným dešťům z minulého víkendu. Houby totiž začínají růst nejdříve osm až 12 dnů po dešti. Nejdříve v zastíněném prostředí v okolí potoků nebo podmáčených lokalitách. V suchém roce také platí, že větší šanci na plný košík máte ve vyšších polohách. Růstu hub nejlépe vyhovuje relativně teplé a vlhké počasí – tedy teploty od 15 do 22 °C a občasný déšť nebo přeháňky. Proto se říká, že je aprílové počasí na houby. Platí, že čím je nižší rozdíl mezi minimálními ranními a maximálními denními teplotami, tím pro růst hub lépe. 

Léto v Česku
Autor: Blesk:David Malík

První polovina července teplotně podprůměrná

První polovina letošního července byla teplotně mírně podprůměrná v porovnání s dlouhodobým normálem. Druhá polovina července už ale bude převážně ve znamení tropických teplot. Příští týden k nám začne od jihozápadu proudit teplý vzduch a to kolem tlakové výše, takže nás čekají slunečné, suché dny a nejvyšší odpolední teploty porostou až ke 33 °C.

Fotogalerie
51 fotografií