Ve stanici mohou odhadovat roční období podle toho, jaká zvířata k nim nejčastěji putují. Na podzim to jsou ježci, v půli července zas ošetřovali nejčastěji poštolky. Opeřenci se učí létat a při svých prvních leteckých pokusech mnohdy ošklivě narazí a spadnou. Jen za minulý rok potřebovalo odbornou péči 102 poštolek. Letos se jedna vykulená poštolka stala zvířecím pacientem s číslem 3 tisíce. 

„Mladá a nezkušená poštolka zřejmě neodhadla své manévrovací schopnosti a v letu narazila do překážky. Naštěstí ze svého nevydařeného letu vyvázla pouze s pohmožděným ramenem. V současné době se zotavuje a má se čile k světu,“ píší pracovníci Záchranné stanice pro volně žijící živočichy na svém webu. Jakmile jí bude dostatečně dobře, půjde za dalšími poštolkami do voliéry.

Podle odborníků jsou pro ptáky nejvíce nebezpečné prosklené a lesknoucí se plochy, které pták nevnímá jako překážku a běžně jimi prolétává. Nepomohou běžně užívané siluety ptáků, ale hustě polepená skla nálepkami, mezi nimiž má být přibližně deset centimetrů rozestup. 

Fotogalerie
3 fotografie