Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Gayové a lesby nejsou něco míň.“ Rakušan i Šmarda jsou pro „duhové sňatky“, lidovci zuří

Autor: Nikola Forejtová - 
10. srpna 2019
06:43

Duhový festival leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů (LGBT), který v pondělí začal v Praze, vyvrcholí v sobotu tradičním karnevalovým průvodem. Novela, která má uzákonit sňatky homosexuálů, už přitom víc než 400 dní „parkuje“ v Poslanecké sněmovně a za více než rok se o možném legálním sňatku gayů a lesbiček rokovalo jen dvakrát.  Odpůrce zákona podle šéfa Starostů a nezávislých (STAN) Víta Rakušana vedou k odmítání ryze osobní důvody. Pohnout s novelou kupředu se tak snaží iniciativa Jsme fér, která rozesílá petici k podpisu starostům a primátorům. Svoji „kuří nožku“ připojil předseda STAN, ale i Michal Šmarda (ČSSD), starosta Nového města na Moravě a kandidát na post ministra kultury. Jaká ostrá slova padala ve Sněmovně? 

„Nemůžu říct, že bych se osobně setkal u svých kolegů s odporem, ale jsou zde tací, kteří prostě manželství gayů a leseb z nejrůznějších důvodů – ryze osobních – prostě nepodpoří. Nemám tendenci jim to vymlouvat, anebo kohokoliv přesvědčovat o opaku. Je to opravdu velmi individuální věc. Já v tom vidím pozitiva: hlavně to, že gayové a lesby mají na manželství právo stejné, jako heterosexuální páry, že nejsou zkrátka něco míň,“ řekl Blesk Zprávám Vít Rakušan (STAN), který byl až do června starostou Kolína a přispěl svým podpisem do petice iniciativy Jsme fér.

Jsme fér chce do Vánoc letošního roku posbírat alespoň 500 podpisů politiků a starostů obcí, kteří nejsou proti homosexuálním manželstvím. Podporu jim vyjádřil i starosta Nového města na Moravě Michal Šmarda (ČSSD), kterého se snaží už několik měsíců dosadit sociální demokracie na post ministra kultury.

Mezi podpisy najdeme i pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti), starostu Lysolají Petra Hlubučeka (STAN), Martina Kalinu (Piráti) a Petra Hejla (STAN). Souhlasné stanovisko vyjádřila i známá postavička ze světa bulváru a současný starosta Řeporyjí Pavel Novotný (ODS).

„Já, když jsem se stal starostou městské části a zároveň oddávajícím, hned jsem měl potřebu pomoci svým přátelům gayům a lesbám. A tak jsem řekl mámě, Řeporyjím a médiím, že první pár, který tu oddám, bych chtěl, aby byl homosexuální, že by ta registrace měla být povýšená na úplně normální manželství. Že je to přirozené a že to je něco, o čem absolutně není třeba diskutovat,“ uvedl pro Jsme fér.

O homosexuální sňatek projevilo zájem podle průzkumu 96 % oslovených gayů a leseb O homosexuální sňatek projevilo zájem podle průzkumu 96 % oslovených gayů a leseb | Profimedia

Bělobrádek: Duhový svazek je nepochopení rodinného práva

Podle rozsáhlého průzkumu fandí homosexuálnímu svazku více jak 60 % české populace. Agentury Pew Research Center, Median a CVVM uvedly, že z odpovědí několika desítek tisíc lidí vypočítaly, že „Pro“ je přibližně 5,2 milionů Čechů a s odpovědí „Spíše ano“ je to pak přes 8 milionů fandů duhového manželství.

Ozývají se ale i důrazné nesouhlasy. Hlavním argumentem protistran je především role tradičního manželství a možné dopady pro dítě, které by bylo vychováváno rodiči stejného pohlaví.

„Manželský svazek muže a ženy je dán právně i historicky, jde o něco výjimečného z hlediska právního, ale i intimního. Plodit děti je dar od přírody, který si zaslouží exkluzivní ochranu. V případě registrovaných partnerů jsme otevřeni řešit oblasti například dědictví, darovací, oblasti práva na informaci. Ale jednou už jsme definovali základ manželství, který tu je doposud,“ uvedl předseda KDU-ČSL Marek Výborný pro Rádio Impuls.

Naráží tak na fakt, že povolené registrované partnerství je kritizováno především proto, že nespojí dva snoubence právně tak, jak je tomu v manželství. Například v případě úmrtí partnera nemá drahá polovička nárok na dědictví či na ujmutí se dítěte partnera. 

Podobně nalazen reagoval už dřív bývalý předseda lidovců Pavel Bělobrádek. „Pokud říkáte, když se lidé mají rádi, že mají mít manželství, to je naprosté nepochopení rodinného práva. Rodinné právo tady není od toho, aby nějakým způsobem legitimizovalo nebo legalizovalo nebo nějakým způsobem upravovalo city lidí. Od toho skutečně rodinné právo není. Takže to, že se lidé mají rádi, to je možné. To je v pořádku. Ale do toho státu zásadně nic není. Od toho není rodinné právo,“ uvedl.

Právě KDU-ČSL patří mezi největší odpůrce homosexuálních svazků. Prosazují, aby byl pojem manželství překopán i v ústavě. Jejich idea počítá s tím, že by mělo být jasně uvedeno, že manželství je vztah muže a ženy. Odpůrci se ale přihlásili i z SPD, ANO, ODS, ČSSD, TOP 09 a STAN. Celkem se za ochranu tradičního manželství přihlásilo 37 poslanců. Naopak 46 poslanců napříč stranami bylo pro podporu manželství.

Tiková konference Jsme fér ke svatbám homosexuálů, 26.6. 2018 Tiková konference Jsme fér ke svatbám homosexuálů, 26.6. 2018 | Zuzana Zelenková

Novela trčí u prvního čtení už 400 dnů

Rozjetí petice je reakcí na zdlouhavé čekání. Novela, která by měla zlegalizovat homosexuální svazky, totiž leží na stole poslanců už přes 400 dní. Jsme fér tak tlačí na vládu pomocí celebrit, starostů a politiků, kteří připojují své podpisy.

Pavel Novotný na oslavě 740 let Řeporyjí. Homosexuály rád podpoří a oddá Pavel Novotný na oslavě 740 let Řeporyjí. Homosexuály rád podpoří a oddá | Blesk:Alexandr Malachovský

Od předložení novely před více jak rokem nad ní zákonodárci strávili 6,5 hodiny. První projednávání plné bouřlivých reakcí především odpůrců proběhlo v listopadu a podruhé se o něm mluvilo 26. března 2019.  Během ní Výborný tahal také petici proti návrhu, kterou podepsalo 103 tisíc lidí.

 „Manželství jako svazek muže a ženy je hodno ochrany, je to základní buňka společnosti, ve které vyrůstají děti a mají vyrůstat děti, ať už biologické, či adoptované nebo vzaté do pěstounské péče. Výchova dětí není jen o lásce, ale je také o rolích, je o roli muže a ženy, kdy žena představuje něhu, otevřenou náruč a muž má rodinu chránit, zajišťovat jí bezpečí, určovat dětem při výchově hranice,“ doplnila Výborného snažení dostat podporovatele na svoji stranu Pavla Golasowská (KDU-ČSL).

 „Tento zákon má podporu napříč spektrem a i podporu vlády. Už se dávno mohlo zvládnout první čtení, protože obecná diskuse už nové argumenty nepřináší,“ míní Jiří Dolejš (KSČM) a věří, že se úpravami manželství budou poslanci už brzy znovu zabývat.

Prozatím mají homosexuálové v Česku právo uzavřít registrované partnerství. Takovýto obřad se může konat pouze na 14 místech v ČR a nejsou u něj přítomní svědci. Registrovaný partner rovněž nemá právo okamžitě převzít partnerovo jméno, nemá nárok na dědictví, opatrovnictví a rovněž nemají partneři společné jmění manželů. 

Video se připravuje ...
Další videa