Přítomnost labutí ve Stromovce na území Prahy 7 byla v minulých měsících a letech důvodem k radosti. Labutí pár tady vyváděl mláďata, která si lidé s radostí fotografovali, bohužel se ale od té doby na této zvířecí populaci v parku neblaze podepsali někteří návštěvníci. Už v minulosti například jedno z mláďat přišlo o křídlo kvůli tomu, že ho lidé krmili pečivem. Situace se za poslední týdny ještě zhoršila.

„Byli jsme nuceni zavolat záchrannou stanici pro labuťáka, který letos vyvedl s partnerkou dvě mláďata. Odvezli ho a bohužel zemřel – s největší pravděpodobností na otravu z vody,“ uvedla Barbora Berecová z Lesů hlavního města Prahy. K úmrtí labutího samce došlo koncem června, během července pak přišla další smutná správa o smrti jednoho ze dvou mláďat.

Záměrná otrava?

V parku se po těchto událostech objevila cedule, která varuje před travičem, kvůli kterému labutě hynou. Lidé se v případě zjištění podezřelého chování mají obracet na záchrannou stanici pro volně žijící živočichy. „Od toho se určitě distancujeme. Dle mého názoru je problém v tom, že lidé si začali z okrasných rybníčků dělat koupaliště. Voda v nich není určena ke koupání. Lidé se koupou v opalovacích krémech a voda se pak začne kazit,“ popsala pravděpodobnou příčinu neblahých událostí Barbora Berecová. Ta místo koupání v rybníčcích doporučuje osvěžení v malém protékajícím potoce, kde má voda alespoň nějaký spád a jde o tekoucí vodu.

„Labutí samice i s druhým mládětem byla preventivně odvezena do záchranné stanice a na podzim budou vypuštěni na Vltavu,“ sdělila ke zbytku labutí populace pracovnice pražských lesů, podle které je tak Stromovka aktuálně bez labutí. Celá situace je o to smutnější, že tito vodní ptáci tvoří páry na celý život, lidská bezohlednost ale ten z Královské obory nadobro poznamenala.

Vandalismus

Podle pražských lesů se bohužel ve Stromovce dlouhodobě odehrává celá řada dalších projevů vandalismu, které jsou do značné míry nepochopitelné. „Některým lidem zřejmě přijde normální zahodit vlhčený ubrousek do trávy, protože to po nich někdo sebere. Pro mě už ale i toto je vandalismus. Odpadkových košů máme ve Stromovce požehnaně, nemyslím si, že by bylo nutné házet odpadky okolo cest,“ zarazila se nad chováním některých lidí Barbora Berecová.

Podle pracovníků, kteří se o zeleň v Královské oboře starají, dostává od lidí zabrat také samotná zeleň. Někteří návštěvníci jsou prý z nepochopitelných důvodů schopni přijít k mladému stromku a zlomit celou korunku. Opírají si jízdní kola o mladou výsadbu, poškrabávají kmeny, parkují na trávníku autem. „Stromek se s tím ve svém útlém věku špatně srovnává. Největší neduh je lámání větví na mladých keřích. Máme tu dost samostatně stojících keřů, které mají spodní větve olámané, protože si lidé zřejmě myslí, že to nevadí,“ uvedla Berecová, podle které se vandalismus nevyhýbá ani lavičkám, hřištím a dalšímu mobiliáři.

Bohužel můžeme řešit pouze následky. Nemáme žádné nástroje, jak lidi usměrnit. Nejčastější problém je při rozdělávání grilů tam, kde se grilovat nemá, a na místech, kde pobíhají psi na volno, i když mají být na vodítku,“ dodala Barbora Berecová, podle které jakákoliv snaha lidem domluvit končí pouze negativní a vulgární reakcí ze strany návštěvníků.

Fotogalerie
29 fotografií