»Spotřebujte do«

Takový údaj najdete na potravinách, které jsou čerstvé a mají poměrně krátkou trvanlivost. Takto značené potraviny byste měli sníst rychle, jinak pro nás může představovat zdravotní riziko.

Co když je jídlo prošlé? Po uplynutí data se takový produkt nesmí prodávat v obchodech. Snězte ho jen s nejvyšší opatrností, pokud nevidíte ani necítíte nic podezřelého.

Čeho se to týká: ● Mléčné výrobky ● Chlazené maso ● Ryby ● Výrobky studené kuchyně apod.

»Minimální trvanlivost do«

Datum u tohoto údaje značí potraviny, jež mají delší životnost a nekazí se tak rychle. Co když je jídlo prošlé? Takové potraviny se mohou prodávat i po uplynutí doby minimální trvanlivosti, ale musí být viditelně označené a oddělené od zbylého zboží. Jídlo s tímto označením můžete bez obav zkonzumovat. Nemělo by být nijak závadné a obvykle ani nepoznáte rozdíl.

Čeho se to týká: ● Sušenky ● Těstoviny ● Zavařeniny ● Čaje ● Konzervy apod.

Bez značení

Datum trvanlivosti či spotřeby samozřejmě nenajdete úplně na všech potravinách a nápojích. Je tomu tak například u potravin, na kterých známky kažení najdete na první pohled (ovoce a zelenina), a u těch, které se kazí velmi pomalu nebo prakticky vůbec (silný alkohol).

Čeho se to týká: ● Ovoce a zelenina ● Silné alkoholické nápoje ● Ocet ● Sůl ● Cukr ● Cukrovinky ● Žvýkačky apod.

Evropská unie zvažuje rozšíření této kategorie o rýži, těstoviny, kávu či maso v konzervě.

Abyste neplýtvali potravinami...

• Udržujte ledničku čistou a pravidelně ji myjte, jídlo tak vydrží déle čerstvé a neohrozí ho plísně, které se v neudržované chladničce mohou snadno šířit.

• Pokud nakupujete suroviny na vaření na další den, nutně nepotřebujete potraviny s nejdelší dobou trvanlivosti.

• Teplota v lednici není všude stejná. Pohybuje se cca mezi 4 až 9 °C. Nejteplejší místo je ve dveřích v horní části, nejchladněji je v zadní části spodních boxů. Tomuto faktu byste měli přizpůsobit skladování potravin v chladničce podle podmínek skladování na jejich obalech.

• Spolehněte se na své smysly. Jídlo očichejte, pořádně prohlédněte, a pokud se vám zdá v pořádku, snězte ho.

Pokud nakupujete v horkém dni, vezměte si s sebou termotašku. Výkyvy teplot mají velký vliv na trvanlivost.

VIDEO: Které mléčné výrobky patří mezi superpotraviny?