Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Smrt českého krále hrnců Jiřího Vaculíka (†54)! Jak zbohatl zakladatel firmy Tescoma

Autor: Slávka Červená - 
17. července 2019
05:02

Černý prapor vlaje na budově známé zlínské firmy Tescoma. Zcela nečekaně totiž zemřel spoluzakladatel této nadnárodní společnosti a velký vizionář Jiří Vaculík (†54).

Jeho život ukončila krátká zákeřná nemoc. U vchodu do budovy ve Zlíně-Příluku je pietní místo. Zaměstnanci zde zapalují svíčky, nosí sem květiny… Nechtějí se ale fotit a slova jim drhnou v krku. Pro všechny to je obrovský šok. „Nemůžeme tomu uvěřit. Je to obrovská, těžko nahraditelná ztráta. Odešel mi největší kamarád v mém životě,“ řekl Blesku zdrceně Vaculíkův společník Petr Chmela (54). Společně studovali brněnskou konzervatoř, a když našli přes hudbu souznění, založili kapelu Symfonik Rumpál. Hráli, ale přitom přemýšleli, co dál, čím se budou živit!

Začátek v garáži

Ve zlínském Prioru, ale i v dalších městech začali prodávat vodní program – spořiče vody, perlátory, sprchy. Začínali v dvojgaráži a jedné kanceláři. „Hnalo nás to ale dopředu, chtěli jsme něco dokázat, vytvořit vlastní značku,“ pokračoval Chmela. Na svět přišla v roce 1992 Tescoma. Ale až v roce 2007 začala kuchyňskými potřebami opravdu dobývat svět.

Podnikatelé vytvořili se spolupracovníky impérium, které dodává zboží do více než stovky zemí v Evropě i v Asii. Velký úspěch mají v Itálii. „Hlavní zásluhu na tom měl Jirka Vaculík. Sám bych to nikdy nezvládl. Byl vizionářem v tomto oboru. Měl čich na výrobky a smysl pro detail. Od roku 1995 vedl designérské studio a společně s návrháři vznikaly unikátní výrobky. S mladoboleslavskou Škodovkou jsme byli první u nás, kdo začal ve vývoji používat 3D tiskárny. Jirka přicházel s originálními vychytávkami. Díky nim je zboží zajímavé. Jsme šťastni, že to dokázal,“ uvedl Petr Chmela. Kolegy si hrozně vážil pro jeho pracovitost, čestnost a hlavně… byl to slušný chlap.

Světová ocenění

Tescoma je nositelem desítek světových ocenění za design, a ta nesou nesmazatelnou pečeť práce Jiřího Vaculíka. „Uděláme maximum, aby se firma dále úspěšně rozvíjela. Abychom tím uctili jeho památku a přihlásili se k jeho odkazu,“ dodal společník.