Kamioňák a jeho parťák měli podle pokynů pašeráků převézt tabák do zahraničí. Jenže cestou se rozhodli, že si zboží nechají pro sebe. Netušili ovšem, že pašeráci si náklad pojistili čipem a to, že tabák náhle změnil trasu, se jim vůbec nelíbilo.

Pak následovala scéna jak z akčního filmu. „Plzeňští policisté přijali telefonické oznámení, kdy oznamovatel uvedl, že viděl dva muže, kteří nakládali do kamionu hnědé krabice. Jedna krabice jim měla upadnout na zem a z této měly vypadnout nějaké zbraně a pistole,“ popsala policejní mluvčí Michaela Raindlová.

Oznamovatel přidal i směr, kterým kamion jede, a to po dálnici od hranic se SRN směrem na Plzeň. „Na dálnici ihned vyrazily hlídky policie včetně zásahové jednotky. U sjezdu na Ejpovice kamion zastavily. Policisté na místě zadrželi řidiče kamionu a jeho spolujezdce,“ uvedla Raindlová.

Pes vycvičený na hledání zbraní nic nenašel, čtyřnohý specialista na vyhledávání tabáku ale ano. Kamion zkontroloval i velkokapacitní rentgen, který dal psím specialistům za pravdu. „Bylo identifikováno zboží, které nebylo deklarováno na převozních dokladech. V návěsu pak bylo nalezeno přes osm tisíc kusů balení pašovaného tabáku, přičemž únik na spotřební dani byl vyčíslen na téměř jeden milion korun,“ řekla Raindlová.

Chtěli pašeráky okrást

Oba zadržení cizinci pak vysvětlili, co se vlastně stalo. „Tabák měli dle prvotní domluvy s pašeráky propašovat do jiných zemí. Po cestě je ale napadlo, že by mohli tabák pašerákům odcizit, následně ho prodat a utržené peníze si rozdělit. Netušili, že jim pašeráci do krabic s tabákem přidali ještě lokalizátor,“ popsala Raindlová.

Vypadá to, že když podvedení pašeráci úmysl najatých kurýrů prokoukli, práskli je policii. „Kriminalisté obvinili oba cizince z přečinu porušení předpisů o nálepkách a jiných předmětech k označení zboží,“ doplnila Raindlová. Oběma hrozí až pět let ve vězení.

VIDEO: Tyhle pašované cigarety odhalil mobilní rentgen.