Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Po Honzíkovi Nejedlém pátrají už 21 let: Policie pochybila, potvrdil Ústavní soud

Autor: ČTK - 
16. července 2019
15:24

Policie chybovala, když neumožnila matce zmizelého chlapce nahlížet do pátracího spisu. Chlapec se ztratil v roce 1998 jako devítiletý v pražském Podolí. Policie jeho osud zatím neobjasnila. Matka ve stížnosti uváděla, že potřebuje alespoň vědět, co policie pro nalezení jejího syna dosud vykonala.

Podle ústavních soudců policie svým postupem porušila právo na ochranu rodičovství i právo na účinné vyšetřování. Policii soud zakázal, aby v porušování práv pokračovala. V praxi by to mělo znamenat, že se matka dostane k obsahu spisu.

Žák třetí třídy odešel v lednu 1998 ke kamarádovi, který bydlel ve stejné ulici. Jediným svědkem, jenž ho od té doby viděl, byl rodinný lékař, který se s ním pozdravil na ulici. Chlapcův spolužák nebyl v osudný den vůbec doma. Veškeré pátrání policie i rodičů bylo marné.

O nahlédnutí do všech spisů požádala matka v únoru 2018 na pražském policejním ředitelství. Policie matce oznámila, že její žádosti nelze vyhovět ani podle správního řádu, ani podle trestního řádu. Nebyly zahájeny úkony trestního řízení, matka podle policie neměla postavení poškozené a spis byl dosud veden jako pátrací.

O nahlédnutí do spisů se předtím neúspěšně pokoušela také sestra pohřešovaného, která se marně snažila nepříznivé stanovisko policie zvrátit u státního zastupitelství.

majojo ( 16. července 2019 17:59 )

A k čemu jim to nahlédnutí bude? Musí jim být jasné, že po takovýchle obstrukcích musí být spis tak vymetený a vyžehlený, že v něm nenajdou ani zrníčko případné stopy.

marlen52 ( 16. července 2019 15:38 )

tohle jsou ty nejhorší zprávy chudák matka

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání