Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Čtyřčlenná rodina zemřela na přejezdu smrti: Už loni tu měly být závory, instalují je teď

Autor: ČTK, chal - 
16. července 2019
16:06

Tragická nehoda, při níž zemřela čtyřčlenná rodina z Dvora Králové na železničním přejezdu v Černožicích, by se v budoucnu opakovat neměla. Pouhý den po fatálním střetu začali pracovníci železniční správy na místě připravovat stavbu dosud chybějících závor.

Světelná a zvuková signalizace na železničním přejezdu v Černožicích na Královéhradecku tragédii nezabránila. Auto s manželi Danielem (†47), Veronikou (†32) a jejich dcerami (†5 a †8) v neděli vjelo do cesty vlaku, který jel rychlostí kolem 100 kilometrů za hodinu. Rodina měla jen minimální šanci přežít. Pokud by na přejezdu byly i závory, pravděpodobně by k takové tragédii nedošlo.

Podle původních plánů přitom měly oba černožické přejezdy dostat závory již loni, ale vše zdržel záchranný archeologický výzkum v přestavované jaroměřské stanici. Osazení přejezdů závorami je součástí přestavby železniční stanice v nedaleké Jaroměři za více než 900 milionů korun, zahájené loni v únoru. 

„V pondělí na přejezdu v Černožicích začaly přípravné výkopové práce pro instalaci závor,“ řekl mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Tesař. Hlavní práce na stavbě závor jsou naplánovány na dobu výluk na trati, které kvůli přestavbě jaroměřské stanice potrvají od 24. července do poloviny prosince.

Stavbu závor na černožických přejezdech SŽDC podle Tesaře zařadila do projektu přestavby jaroměřské stanice na základě požadavku obce. Na přejezdech se v minulých letech stalo několik nehod, srážka vlaku s autem v květnu 2011 skončila úmrtím řidiče auta.

Ve stanici Jaroměř stavbaři udělají nové kolejiště a nová nástupiště, vybudují podchod a výtah na nástupiště. Osadí také nové zabezpečovací zařízení, do kterého bude napojeno i závorové zabezpečení přejezdů ve čtyři kilometry vzdálených Černožicích. Vše by mělo být hotové zhruba v polovině roku 2020.

Při nedělní srážce spěšného vlaku s osobním autem na černožickém přejezdu v Hradecké ulici zemřeli dva dospělí a dvě děti. Podle Drážní inspekce výstražná světla na přejezdu v době nehody fungovala. Před srážkou jel vlak vysokou rychlostí a po nárazu před sebou auto tlačil přibližně 300 metrů. Auto podle policie řídila žena. Na přejezd vjela po odbočení z hlavní silnice a jela směrem do obce.

Limone ( 18. července 2019 00:36 )

Ty vaše debilní signalizační zařízení si strčte do p....e !!!
V místech , kde vlak jede 100 km v hodině, je takovéto zabezpečení k ničemu a je především nedostačující.
Pouze diletant a debílek v jedné osobě, může k takovému hrubému porušení předpisů a hazardování s lidskými životy přihlížet.
Jestli ovšem v Č.R. je takovéto zabezpečení schváleno a je dostačující. Všechny, kteří na této tragédii nesou sebemenší vínu, je zapotřebí postavit před soud a poslat je do přeplněných kriminálů plných rómských spoluobčanů !!!
Kde žijete ?!
Signalizační zařízení tohoto typu se používají minimálně 60 let a za tuto dobu se rychlost aut a vlaků zvýšila.
Když pak svítí slunce a oslní vás vidíte úplné h...o !!!
Zvukový signál není ve dne za provozu slyšet.
Každý rozumný člověk ví, že tyto nehody se stávají z 90% ve dne, protože v noci jsou červená světla nepřehlédnutelná a to už je výzva k tomu, aby na místě byly závory !!!
Vytáhněte ty nakradené miliardy a investujte je do instalacích všech přejezdů bez závor pro bezpečnost občanů.
No a ty prastaré komunistické signalizační zařízení si pomalu zasuňte do těch vašich pr....., které bezesporu nejsou žádná voňavka !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání