Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vlak smetl dodávku a vyletěl do vzduchu: Srážka dopadla fatálně! Dítě skončilo se zraněními

Aktualizováno -
13. července 2019
20:14
Autor: DH, ČTK - 
13. července 2019
16:56

 Při sobotní srážce dodávky s motorovým vlakem u obce Příčina na Rakovnicku zemřel člověk, který cestoval v autě. Dalších sedm lidí se zranilo. Dva lidé jsou těžce zranění, jeden z nich jel ve vlaku. Další žena a jedno dítě se zranily středně těžce, další tři lidé lehce, řekla ČTK mluvčí středočeské záchranné služby Petra Effenbergerová. Vyproštění motorového vlaku, který po srážce vykolejil a vzpříčil se na náspu, potrvá několik hodin, zřejmě do nedělního rána. Z Plzně dorazí nehodový vlak, z Prahy přijede nakládací jeřáb, uvádějí hasiči a Správa železniční dopravní cesty (SŽDC).

V dodávce cestovalo podle hasičů pět lidí, ve vlaku bylo šest lidí včetně strojvůdce, který vyvázl bez zranění. Čtyři zranění jsou z dodávky, tři z vlaku. Jednoho člověka z vlaku museli hasiči vyprostit. Středočeši požádali o součinnost i záchranáře z Prahy a Plzeňského kraje, kteří na místo vyslali vrtulníky. Dva těžce zraněné převezly vrtulníky do střešovické nemocnice v Praze a do fakultní nemocnice v Plzni. "Žena a muž utrpěli vážná mnohočetná poranění," uvedla Effenbergerová. Středně těžce bylo zraněno dítě předškolního věku a další žena. Sanitky je převezly do nemocnice v pražském Motole. Tři lehce zraněné převezly sanitky po ošetření do rakovnické nemocnice.

Mladý muž, který skončil v plzeňské nemocnici, je cizinec. "Pacient má mnohočetná poranění, aktuálně je na sále na operaci," uvedla v 19:30 administrátorka plzeňské fakultní nemocnice Dominika Žornová. Podle ní je mužův stav vážný.

Vlak skončil po nehodě napříč mimo trať, na místo míří hasičský speciál z Plzně určený na nakolejování vlaků. Drážní hasiči potřebují i nákladový jeřáb, který má dorazit z Prahy časně ráno. Provoz na trati by podle předběžných odhadů mohl být obnoven v neděli ráno, záleží na postupu vyprošťovacích prací, řekla mluvčí SŽDC Radka Pistoriusová.

Nehoda byla na tísňovou linku nahlášena okolo 15:15. Stala se na železničním přejezdu, který křižuje silnici druhé třídy s jednokolejnou tratí číslo 162. Regionální trať spojuje Rakovník s Mladoticemi na Plzeňsku. Železniční provoz byl přerušen, vlaky nahradily autobusy.

Okolnosti nehody zjišťuje Drážní inspekce. "Nehoda se udála na železničním přejezdu zabezpečeném světelnou výstražnou signalizací. V důsledku střetnutí osobní vlak vykolejil," uvedl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. 

Video: Policejní mluvčí Michaela Richterová k havárii dodávky a vlaku

Podle informací Blesku měli v dodávce cestovat cizí státní příslušníci. Světelná signalizace podle policejní mluvčí Michaely Richterové fungovala, alespoň to tak tvrdili očití svědci neštěstí. Jako první na místo údajně dorazili dobrovolní hasiči, kteří se vraceli z předvádění hasičské techniky na dětském táboře. Nehoda se jim prý stala takřka před očima. 

Video: Na Rakovnicku vrazil vlak do dodávky: Na místě je i jeden mrtvý

alter012 ( 14. července 2019 04:46 )

...a napolial napalmom a nespalil , aby ani smrd po nich nezostal ? Človeče viete vy vôbec čo píšete ? Už nie "45 ke´d ste nemcov hnali ako divú zver ....

alter012 ( 13. července 2019 17:52 )

Že vlak ? Nepodarená elktrička !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání