Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Hašek varuje ČSSD před návratem „oranžové TOP 09“. Běhounek a Škromach přikývli

Autor: jry - 
13. července 2019
17:00

Jako kruté opakování historické chyby. Tak vidí případný odchod ministrů ČSSD z vlády kvůli aktuální krizi bývalý hejtman Michal Hašek, který připomněl události z února 1948. „Tuto chybu bychom neměli v zájmu budoucnosti našeho státu ani budoucnosti sociální demokracie opakovat,“ varuje Hašek v obsáhlém příspěvku na facebooku, za který prý čeká i „kýbl špíny“. Nad manifestem Několik oranžových vět si libují další oblíbenci prezidenta Miloše Zemana, například hejtman Vysočiny a poslanec Jiří Běhounek (za ČSSD) nebo bývalý senátor Zdeněk Škromach (ČSSD).

Hašek ve svém textu odsuzuje zpochybňování účasti ve vládě ze strany některých stranických představitelů, přičemž účast jako taková se neměla po členském referendu přezkoumávat. „Někteří funkcionáři, kteří byli proti vstupu ČSSD do vlády a se svým názorem zůstali v menšině, to zjevně nikdy nepřijali a s různou intenzitou okopávali kotníky Janu Hamáčkovi, který se rok snaží proplout s naší těžce poškozenou oranžovou lodí zaminovanou úžinou,“ napsal.

Haškovi také vadí to, že málo volebně úspěšní sociální demokraté, kteří dovedli ve svých regionech ČSSD k totálním volebním debaklům, vyzývají k odchodu ty úspěšnější. Strana také podle něj neúspěšně propagovala úspěšné prosazení svých programových bodů, které si voliči s ní vůbec nedokáží prý ani spojit.

Bývalý hejtman přitom sám patří mezi lidi, kteří nalomili důvěru občanů v ČSSD. Účastnil se společně s dalšími tzv. Lánské schůzky, která měla někdejšího šéfa sociální demokracie Bohuslava Sobotku připravit o moc, aby pak v televizi opakovaně lhal, že nikde nebyl. Sociální demokracii nepomohl ani aférou se svojí neexistující mluvčí. 

Působíme jako parta amatérů

„Dřívější propagátoři socdem politiky AntiZeman a AntiBabiš, která socdem přivedla k žalostným 7 procentům v roce 2017, ožívají a mají zjevně pocit, že je třeba se opět vrátit k liberální politice ve stylu oranžové TOP 09,“ uvedl. Hašek je toho názoru, že personální výměny na ministerstvech voliče nezajímají. „Před lidmi tak působíme jako parta naprostých amatérů,“ zdůraznil. Nelibě také nese fakt, že po nějaké době klidu se opět rozpoutal spor s prezidentem Zemanem.

Video  Hamáček: Zeman vyhoví návrhu Babiše, Staněk skončí k 31. červenci  - abl
Video se připravuje ...

Exhejtman také opakuje, že ČSSD je ve vládě schopna plnit levicový program, který by po svém odchodu stejně plnilo ANO s KSČM a SPD. A připomíná, že sociální demokraté mají celkově až šestý nejsilnější poslanecký klub, a tak by jejich hlas z opozičních lavic jednoduše nemusel být slyšet.

V případě vyvolání předčasných sněmovních voleb navíc podle Haška „hrozí poslední personální genocida při sestavování kandidátek“. A „s vysokou pravděpodobností porážka s výsledkem odpovídajícím nedávnému debaklu při volbách do EP, tedy pod 5 %,“ varuje.

Škromach: Naprostá většina ztracených voličů byli zemanovci

Bývalý senátor Zdeněk Škromach má ve věci ztracené volební podpory naprosto jasno. Strana se podle něj v minulých letech soustředila na liberály z měst a „opustila tradiční voliče, kteří masově přešli k ANO a SPD, nebo nešli k volbám.“ Nezapomíná také zdůraznit, že „naprostá většina ztracených voličů byla voliči prezidenta Miloše Zemana.“

Hejtman a poslanec Běhounek: Hašek má pravdu

Do diskuse se přidal i hejtman kraje Vysočina a poslanec Jiří Běhounek, který s Haškem souhlasí. „Prosím zamysleme se nad sdělením a hledejme cesty jak pomoci. Jsem přesvědčen, že má MH (Michal Hašek – pozn. red.) v mnohém pravdu, jen je třeba si to přiznat,“ napsal.

Ozval se také i ústecký hejtman za KSČM Oldřich Bubeníček s přáním, že „snad se nalevo společně nadechneme“. Blesk Zprávy chtěly na Haškův manifest znát názor i spojenců stávajícího šéfa Jana Hamáčka, předseda sociálnědemokratických poslanců Jan Chvojka se vyjádřil jen v SMS, ve které sdělil, že Haškův text nečetl.

 

murQ ( 13. července 2019 21:57 )

Už je taky jetej. To by muselo v politice vše odpadnou do jednoho a nástup čistých ve všech směrech. Což nejde .

samuray ( 13. července 2019 21:51 )

Pokud má něco fungovat, musí být v čele silná osobnost s vlastním názorem. Takový člověk dokáže přitáhnout lidi a přesvědčit je. Každopádně se ale musí zbavit všech leštičů klik, kterým jde jen o vlastní prospěch a tím pádem na ně není spolehnutí. Jenomže Hamáček je stejná guma jako Sobotka, protože vůbec nevidí, jak mu, resp. ČSSD, škodí Dienstbier, Poche, Petříček, Dolínek, Maláčová, Onderka, Štěch a pod.. Pokud tohle nezvládne, udělal by lepší, kdyby to položil a neztrapňoval se jak malý žáček.

murQ ( 13. července 2019 21:49 )

Oranžové je z poloviny ANO, zbytek z Agrofertu. To sami sdělili.

murQ ( 13. července 2019 21:45 )

Co? Z kol? masculo rustikální

muriQ ( 13. července 2019 21:40 )

jentakjen to máš po těch tvejch guláších

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa