Už v zimě se na Jižním Městě konala sláva. Začal se stavět dlouho očekávaný Areál ledových sportů u ZŠ Ke Kateřinkám. Práce započaly s optimistickou prognózou – děti, mládež i dospělí by v moderním komplexu mohli bruslit už koncem roku. Současná situace tomu však příliš nenahrává. Půl roku od započatých prací se na staveništi nic neděje.

Jen drobné zdržení: Snad

„K pozastavení prací došlo kvůli požadavku zástupců stran pražské koalice na doladění parametrů akcionářské smlouvy,“ vysvětlil Blesk.cz místostarosta Prahy 11 Ondřej Prokop (ANO), jenž má na starost majetek a finance. Podle radního hlavního města pro oblast školství a volného času Víta Šimrala (Piráti) totiž hlavní město nemělo ideální dohled nad stavbou, scházel posudek k akcionářské smlouvě a finální dohoda s investorem.

„Zároveň ještě probíhá posouzení majetkové struktury soukromého investora,“ upřesnil Šimral. „Jakmile bude oboje dokončeno, počítáme s tím, že městské části poskytneme dotaci na vstup do společné akciové společnosti se soukromým investorem.“ Hlavní město by mělo být ve výstavbě areálu zainteresováno částkou 35 milionů korun, které představují kapitálový vstup metropole do projektu.

„V tuto chvíli předpokládáme, že by se mělo jednat o »přestávku« v řádu několika týdnů,“ sdělil Prokop k situaci, která už několik týdnů trvá. „Jakmile budou schváleny příslušné dokumenty, stavba se znovu rozjede. Věřím, že se areál otevře veřejnosti už začátkem zimní sezóny roku 2020.“

Pražské trable se školami - dlouhý příběh

Základní škola Chodov, nalézající se v ulici Květnového vítězství, je nejstarší „základkou“ na Jižním Městě. Dlouhodobě se přitom potýkala s problémy ohledně nevyhovujících kapacit především co se zázemí pedagogů týče. V jedné sborovně se jich například „tísnilo“ přes 20.

Její dostavba se tak řeší už léta. Starosta Prahy 11 Jiří Dohnal (Piráti) v dřívějším rozhovoru pro Blesk.cz připustil, že se dokonce jedná o jednu z priorit radnice, která by měla být realizována co nejdříve. Když se proto naskytla příležitost, že by k výstavbě nového křídla mohla finančně přispět obec Vestec výměnou za spádovost vlastních dětí do Prahy 11, radnice kývla. Memorandum mezi městskou částí a středočeskou obcí byla na stole. Přesto z ní sešlo.

Důvodem je vleklá problematika v rámci školství po celé Praze. „Některé městské části mají bohužel problém s nedostatečnými kapacitami místních škol, proto se zastupitelstvu hlavního města myšlenka spádovosti Starochodovské školy pro jiné než pražské děti nelíbila,“ vysvětlil Prokop.

Šimral jeho slova potvrzuje s tím, že částku, kterou měl Vestec uhradit, uhradí nakonec magistrát. „My jako obec máme ze zákona povinnost zajistit pro děti povinné školní docházkou co nejbližší spádovou školu. Hrozilo, že by Praha 11 neměla dostatek kapacit pro umisťování svých dětí,“ sdělil Šimral. Dostavba školy by každopádně neměla být v ohrožení a podle Prokopa je do budoucna přece jen možná užší spolupráce s Vestcem, ale jen „za předpokladu, že by to hlavnímu městu nevadilo,“ dodal.

Když se vede, co se povést má

Další z klíčových priorit, o nichž starosta Dohnal po složení koalice hovořil, byla přestavba problematické ubytovny Sandry. V tomto ohledu se podle Prokopa oproti předešlým projektům vede vše tak, jak má. „Do dvou let zde vznikne 174 nových ubytovacích jednotek. Současně jsme požádali o změnu územního plánu, aby mohly být ubytovací jednotky výhledově rekolaudovány na standardní byty,“ uvedl s tím, že prioritně by zde měli bydlet senioři, handicapovaní, policisté, učitelé či mladé rodiny.

Radnice se pak dále hodlá zabývat především revitalizací vnitrobloků, které jsou zvláště na sídlištích v nelichotivém stavu. „Rádi bychom pracovali s vodními prvky a zelení,“ nechal se slyšet Prokop v souvislosti s probíhajícím létem. V úvahu dokonce přichází i výstavba venkovního koupaliště, které v Praze 11, kde žije téměř 80 tisíc obyvatel, citelně schází. To už je však otázkou pro další roky, ne pro letošní léto.
Fotogalerie
17 fotografií