Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Čaputová: Se Zemanem máme různé názory. A šaty a vlasy nejsou důležitější než obsah

Autor: ČTK, simao - 
12. července 2019
14:40

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová předpokládá, že na mnoho záležitostí bude mít rozdílné názory než její český kolega Miloš Zeman. Čaputová to dnes řekla v Trenčíně během diskuse na hudebním festivalu Pohoda. Dřívější demonstrace v Praze proti českému premiérovi Andreji Babišovi a za nezávislost justice, jakož i loňské protivládní protesty na Slovensku označila za projev výdobytku demokracie.

„Je to (Zeman) člověk, který v politice mnohé zažil. Má velmi silné, velmi vyhraněné názory na mnoho věcí. Choval se ke mně velmi přátelsky a s velkým respektem. Je zřejmé, že na mnohé věci máme a budeme mít různé názory,“ řekla Čaputová na dotaz moderátora debaty k návštěvě Česka, kam slovenská prezidentka zavítala na svou první zahraniční cestu v polovině června.

Čaputová uvedla, že v Praze se zajímala také o vnitropolitickou situaci v Česku včetně demonstrací. „Přiměřeně té odlišnosti našeho vnímání on (Zeman) takovéto pozdvižení vnímá jinak... Já se snažím přistupovat k záležitostem, které vnímám citlivě nebo odlišně, pojmenováním hodnot, jimž věřím,“ uvedla Čaputová.

Slovenská prezidentka tento týden při setkání s čínským ministrem zahraničí kritizovala Čínu za zhoršování situace v oblasti lidských práv. Při návštěvě Budapešti zase řekla, že úkolem takzvané visegrádské čtyřky (V4) má být prosazování demokratických hodnot, svobody a právního státu. Členy V4 jsou kromě Slovenska a Česka také Maďarsko a Polsko, jejichž vlády kritizuje Evropská komise kvůli údajnému porušování demokratických principů a vlády práva.

„V prostoru V4, která je vnímána v jistém smyslu kontroverzně, máme (Slovensko) trochu jiné postavení. Jednak jsme nejvíce integrováni, jednak i ve druhém kole prezidentských voleb byli dva proevropští kandidáti,“ podotkla Čaputová.

Již během červnové návštěvy Česka Čaputová také vyjádřila pochopení lidem, kteří demonstrovali na pražském Václavském náměstí proti Babišovi a za nezávislost justice. Připomenula tehdy i loňské mohutné protesty na Slovensku proti vládě tehdejšího premiéra Roberta Fica, po kterých Fico rezignoval z funkce předsedy kabinetu v zájmu řešení politické krize po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky.

„Já mám úctu a respekt k jednomu z výdobytků listopadu (1989), a to je shromažďovací právo. Mám úctu a respekt k názorům lidí,“ řekla Čaputová během diskuse. Zúčastnily se jí stovky návštěvníků festivalu Pohoda, kteří Čaputové při příchodu i po skončení debaty dlouze tleskali.

Čaputová: Ženy to mají těžší

Čaputová si v průběhu diskuze lehce postěžovala na to, že jako žena to má v politice přece jen složitější. A to kvůli tomu, že se ocitla pod drobnohledem i co se oblečení a celkové vizáže týče. „Objektivně ženy v politice to mají náročnější, pokud jde o to, na co se ptáš. Jsme velmi hodnocené z hlediska toho, jaké máme vlasy, jaké máme šaty, případně zda se pomačkaly cestou za 10 minut v autě,“ podotkla Čaputová před festivalovými návštěvníky.

„Je to jiný předmět zájmů, než u mužů, trochu mám pocit, že se to přeceňuje,“ pokračovala. „S mým týmem tuto stránku nepodceňujeme, chápu, že i tímto způsobem reprezentuji zemi, takže se snažím i tomu věnovat pozornost. Pokud ale převládne hodnocení oblečení nad obsahem, který jsme starostlivě připravovali, tak to mi je trochu líto,“ dodala prezidentka Slovenska.

al.bunda ( 12. července 2019 18:57 )

Předpokládám že myslela obsah hlavy,má pravdu,Zeman tam má mozek a ona tak akorát lejno

Taurus70 ( 12. července 2019 18:49 )

Caputova je nasazene telatko ktere ma za ukol rozstepit V4 ,za rok uvidite💩💩💩

santikxauz ( 12. července 2019 17:38 )

Vir Esetu.

jetuslunicko ( 12. července 2019 16:48 )

Paní Čaputová si bohužel asi stále neuvědomuje v jaké je pozici a že doba ohledně výběru oblečení a úpravy účesů už značně pokročila!Její proslov skrze obhajobu jak vypadala působí opravdu jak mamina od plotny, co si na skok odběhla do supermarketu pro housky. Má velmi špatné poradce okolo sebe, když není sama soudná. Dnes už není problém si opatřit nemačkavý materiál oblečení a kadeřnice dokáže opravdu vykouzlit vkusný, elegantní a každé příležitosti vhodný účes !!

muriQ ( 12. července 2019 16:24 )

S prsty v hubě ji to seklo, všichni z ní měli pr.del.

Zobrazit celou diskusi