Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Putin poprvé hovořil se Zelenským. Nový prezident chce na východě Ukrajiny mír

Autor: ČTK, tva - 
11. července 2019
20:50

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek poprvé hovořil se svým novým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským. Předmětem telefonického rozhovoru byly možnosti urovnání konfliktu na východní Ukrajině a návratu zajatců, informoval mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Rozhovor se podle něj uskutečnil z iniciativy ukrajinské strany.

Předmětem diskuse byly otázky urovnání na jihovýchodě Ukrajiny a společná práce ohledně návratu osob zadržovaných na obou stranách,“ citovala Peskova agentura RIA Novosti. „Dohodli se na pokračování této práce na expertní úrovni,“ dodal Peskov.

Prezidenti podle Peskova hovořili také o možnostech pokračování kontaktů v takzvaném normandském formátu, který sestává z Ukrajiny, Ruska, Německa a Francie. Tyto země se podílejí na úsilí o ukončení konfliktu mezi proruskými separatisty a ukrajinskými silami na jihovýchodě Ukrajiny.

Mírová dohoda nepomohla

Hlavním výsledkem jednání čtyř zemí byla minská mírová dohoda z roku 2015, která stanoví podmínky ukončení bojů, předpokládá výměnu zajatců a počítá mimo jiné i se zvláštním statusem separatistických zón. Strany konfliktu se ale obviňují z porušování dohody.

Zelenskyj tento týden nabídl Putinovi setkání v Minsku. Naznačil, že by se ho mohly zúčastnit hlavy USA, Francie, Británie a Německa. Peskov poznamenal, že Moskva bude o takovém setkání uvažovat.

Bývalý komik Zelenskyj zvítězil v dubnových prezidentských volbách a urovnání konfliktu na východě Ukrajiny si vytyčil jako jednu ze svých priorit.

Taurus70 ( 12. července 2019 23:48 )

Zidovi neverit ani slovo staci kdo platil jeho kampan🤐💩💩

Elika Kuerov ( 11. července 2019 23:52 )

Ten Zelenský je dobrý

Zobrazit celou diskusi