První z pražských památek, kde město nechalo novou technologii nasadit, byla Petřínská rozhledna. Stalo se tak v roce 2015, od té doby nechává vedení metropole věž rozsvěcet v barevných variacích při zvláštních příležitostech, například národními barvami v době státních svátků, zeleně na svátek sv. Patrika nebo v poslední době barvami francouzské trikolory k připomenutí požáru katedrály Notre-Dame.

THMP podle ředitele Tomáše Jílka momentálně dokončuje plán investic pro příští rok. „U příležitosti toho se chceme věnovat i osvětlení památek, rádi bychom dohnali ten deficit, že do Petřína se investovalo, ale ostatní památky svítí významně méně úsporně a bez možnosti proměnného osvětlení,“ řekl.

Hlavní město by podle dřívějšího vyjádření radního Jana Chabra (TOP 09) chtělo rovněž památky osadit technologií, která by umožnila regulovat osvětlení a případně ho na část noci vypínat. Podle Jílka by k tomu bylo nutné napojit každou z památek na samostatné spínací místo, protože velkou část z nich nyní kontrolují stejné rozvaděče jako běžné veřejné osvětlení.

Konec plýtvání

Nyní světla svítí celou noc, což způsobuje takzvaný světelný smog a zbytečně plýtvá energií. Vedení města musí nicméně o této investici, která by se týkala všech osvětlených památek, ještě rozhodnout, stejně jako o ostatních investicích do osvětlení.

Veřejné osvětlení v metropoli THMP provozuje od loňského června. Společnost vznikla transformací firmy TCP-Vinohrady. Dříve město ke správě osvětlení využívalo společnost Eltodo, které však skončila smlouva v roce 2008 a radní ji opakovaně prodlužovali bez výběrového řízení. Šlo o zakázky za stovky milionů korun. Politici původně uvažovali o otevřené miliardové soutěži, z níž měl vzejít trvalý správce světel. Nakonec však zvolili vytvoření vlastního správce.