Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V „bouři z pekla“ myslela na smrt. Babička v Řecku chránila vnuka vlastním tělem

Autor: Mii - 
11. července 2019
17:00

Lidé v nemocnicích, panika a sedm mrtvých včetně dvou Čechů. Večerní bouře na řeckém poloostrově Chalkidiki za sebou nechala spoušť a ohromné trauma v turistech, kteří byli jejími svědky. Jedním z nich byla i Liz Travisová (52) z Velké Británie. Popsala, jak se její rodina před kroupami velikosti golfových míčků musela ukrývat v taxi. A jak si myslela, že na místě zemře. Píše o tom web Mirror.

Bouře rodinu Travisových zasáhla při návratu do hotelu z návštěvy vedlejší vesnice. Seděli ve voze taxi, když se začal zvedat vítr a v okolí poletovaly věci. Postupem času poletovaly větší a větší předměty, začalo pršet a nakonec se přidaly kroupy. Situace byla podle Liz extrémní.

„Myslela jsem, že zemřeme. Bylo to příšerné,“ svěřila se žena, která pracuje jako obchodní vyjednavačka. V moment, kdy bouře začala, se dokonce modlila za záchranu, byť není věřící. „Viděli jsme, jak na silnici padá elektrické vedení. Viděli jsme, jak z útesu padá auto. Nemohla jsem tomu uvěřit, Řekové říkali, že nic podobného nikdy nezažili,“ kroutí doteď hlavou Liz.

Podle svých slov se cítí traumatizovaná. O události měla celou noc noční můry. I proto, že uprostřed bouře se ocitla se svým manželem Jamesem, dcerou Sian a dvouletým vnukem Finleym, tedy jejími nejbližšími lidmi. Ve vedlejším taxi pak seděl manžel její dcery a jeho rodiče.

Auto hrozivě rozkýval vítr

Bouře začala přesně v moment, kdy rodina usedla do auta. Během dvou minut se na silnici spustily kroupy o velikosti golfových míčků a řidič začal hledat místo, kde by mohl auto zaparkovat. „Po chvíli jsme našli odbočku a zastavili. Všechno se kývalo,“ popsala Liz. Vítr byl tak silný, že si myslela, že auto převrátí.

Všichni podle ní seděli skrčení na podlaze vozu a skrývali se, kdyby náhodou větev prorazila sklo. Narážely do oken každý moment. „Vyndali jsme Finleyho z autosedačky a posadili ho mezi mě a mojí dceru. Chránily jsme ho obě vlastním tělem. Myslel si, že je to hra, ale my se k smrti bály,“ říká žena.

Nakonec rodina strávila schovaná v taxi půl hodiny, než se počasí uklidnilo, a poté se pomalu dostala do hotelu. Po příjezdu byl personál ochotný a donesl jim extra ručníky, aby se mohli osušit. Druhý den ráno Liz viděla, že bouřka ohnula u hotelového bazénu kovové slunečníky.

V Řecku zemřeli i dva Češi

Štěstí jako rodina Travisových neměl starší český pár z Vysočiny, který kalamitu nepřežil. Silný vítr převrátil karavan, ve kterém se nacházel. Muž na místě zemřel, žena podlehla zraněním při převozu do nemocnice. Na místě byli i jejich syn s vnukem, kteří přežili. Jeden Čech se po bouři nachází v péči lékařů.

Mezi dalšími mrtvými je Rus a jeho dvouletý syn, na které spadl strom. Padající střecha zabila také ženu z Rumunska a osmiletého chlapce. Živel poloostrov zasáhl po sérii dní s teplotami kolem 40 stupňů Celsia.

Deneček ( 12. července 2019 02:19 )

Tak kobliho příště poraď.

matylda-rut ( 11. července 2019 20:54 )

A kam? Venku by je odnesl vítr nebo by je zabily kroupy.

syrucek ( 11. července 2019 19:44 )

Á pan chytrý. Koblihy a zemanoidi ví všechno nejlépe.

pp10 ( 11. července 2019 19:34 )

A proc proboha neutekli okamzite pri zacatku vichrice z karavanu pryc?????

Zobrazit celou diskusi