Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Smrt na pláži, ničivé bouře a obří kroupy. Co na Čechy ve Středomoří ještě čeká?

Autor: Hana Langrová - 
12. července 2019
05:40

Dovolenkové oblasti kolem Středozemního moře tento týden sužují ničivé bouře, meteorologické tsunami i kroupy. V Řecku ve středu zemřeli dva starší čeští turisté z Vysočiny, kteří našli smrt na pláži. Extrémní počasí potrápilo v tomto týdnu i Itálii a Chorvatsko. Až do neděle ještě může turisty nepříjemné počasí překvapit, ale dobrá zpráva je, že potom by se měla situace zlepšit. Blesk Zprávám to řekla meteoroložka Dagmar Honsová.

Počasí u Jadranu poslední dny ukazuje svoji temnější tvář. Nejprve se bouřková smršť prohnala Chorvatskem a ve středu mraky doputovaly i na druhý břeh k Itálii. Přímořský region Abruzzo ve středu kolem poledne zasáhly kroupy o velikosti grepů.

Nejděsivěji dopadlo Řecko. Bouře si vyžádala nejméně šest lidských životů. Mezi obětmi je malý chlapec, na kterého u hotelu spadl strom, i dva Češi. Starší pár z Vysočiny zemřel v karavanu na poloostrově Chalkidiki na severu země. Obytný vůz převrátil silný vítr. Jejich syn (50) uvnitř vyvázl se zraněními a skončil v nemocnici.

Extrémy počasí zapříčinily tlakové níže, které jsou vždy spojené s bouřkami. „V Chorvatsku se vyskytly meteotsunami. Je typické, že když se mění tlak vzduchu, zrezonuje to i moře,“ vysvětlila Honsová.

Jakmile se nad Alpami objeví tlaková níže, která zasahuje do Itálie a Chorvatska zejména, tak je pak celý týden deštivo a objevují se i bouřky,“ dodala meteoroložka. Do konce týdne by ještě mohlo turisty trápit nepříznivé počasí, ale po neděli už jsou vyhlídky pozitivnější.

„Vypadá to, že nejhorší už mají u Středozemního moře za sebou a konečně se turisté dočkají slunce a vysokých teplot,“ řekla Blesk Zprávám Honsová.

Turisté si od bouří oddychnou po neděli

„Nedělí by bouřky a další extrémní projevy počasí měly vymizet a turisté by si už konečně měli užívat teploty přes třicet, sluneční paprsky a moře by mělo mít 25 stupňů,“ uzavřela Dagmar Honsová.

Itálii v pátek i v sobotu podle meteorologického serveru Yr.no čekají ještě deště a denní teploty od 16 do 24 stupňů. 

V Řecku bude také pršet, ale bouřky už meteorologové neočekávají. Teploty se budou pohybovat v rozmezí 16 a 22 stupňů.

Naopak v Chorvatsku už se počasí výrazně změnilo. O víkendu už pršet nebude, předpovědi hlásí polojasno s teplotami 19 až 24 stupňů.

Zobrazit celou diskusi