Útočí nečekaně, brutálně a naprosto bezdůvodně! Tak popsali očití svědkové řádění až třicetičlenné party výrostků. Nejstarším grázlům není více než 20 let, nejmladším sotva 13. Na letenských lavičkách si dodávají kuráž alkoholem a drogami.

„Pak se stačí podívat jejich směrem. Hned přijdou a minimálně nám dají ránu,“ popsal Blesku jeden z mladších skejťáků, jehož jméno s ohledem na věk neuvádíme. „Nebo chtějí cigáro, když nemáme, další rána. Fakt se jich bojíme, rodiče nás sem nechtějí pouštět,“ uvedl.

Zlomový byl útok v prvním prázdninovém týdnu, kdy Petra (14) po napadení skupinou grázlů z Letné do nemocnice odvezla záchranka. „Na tu partu pak naběhli starší skejťáci z dolní části Stalina a vyhnali je,“ řekl mladík. Na bezpečí všech tu nyní dohlíží i policisté. „Jsou vidět, snad už bude klid,“ zhodnotil další ze skejťáků, Johan T. (17). „Jinak tu ti grázlové byli skoro denně po škole a večer, problémy byly pokaždé,“ uvedl.

Agresoři ale působí dál po celé metropoli! Oběti, mezi kterými jsou i dospělí lidé, vyhledávají také na Žižkově, Proseku, Smíchově, Jižním Městě a v dalších částech města.

Útočí už dva roky

Členové party na Letné neútočili poprvé. Podle informací Blesku společně i jako jednotlivci v dalších skupinách řádí po Praze už od konce roku 2017! Četnost a brutalita jejich činů však narůstá v posledních měsících. „Na základě ohlášení nebo zveřejněných videozáznamů takového skutku okamžitě intenzivně kontrolujeme místa, kde se odehrály, a také osoby, které se tu scházejí. Snažíme se ihned zabránit jejich opakování,“ řekla Blesku policejní mluvčí Eva Kropáčová.

Trestný čin? Hned několik!

Co útočníkům za jejich činy hrozí? „Dopouštějí se hned několika trestných činů,“ zhodnotil pro Blesk advokát Jan Černý. „Pokud skončí před soudem, obviněni mohou být například z ublížení na zdraví (trest až tři roky vězení), vydírání (trest až čtyři roky), krádeže (trest až dva roky), poškozování cizí věci (trest až jeden rok),“ uvedl. Postihy pro osoby do 18 let jsou pak poloviční. Mezi další prohřešky lze započítat výtržnictví nebo takzvanou kyberšikanu.

Chtějí se vybít a nepřestanou

Útoky výrostků, jak se obává například psychiatr Jan Cimický, nejspíš jen tak neustanou. „Jejich chování může být určitým obrazem současné společnosti,“ míní Cimický. Klukovské party se podle něj mezi sebou praly vždy, tento případ se ale liší. „Ti výrostci prostě neznají jiný způsob, jak se vybít. Jejich agresivita dokazuje, že nejsou ani schopni svoji energii obrátit jinam. Získávají pocit vlastní výjimečnosti, neohroženosti a síly, naprosto bez zábran,“ uvedl Cimický. Podle něj platí rčení, že s jídlem roste chuť. „Do okamžiku trestu nebo zásahu například policie nemají důvod přestat. Možná i to je důvod znovu otevřít otázku dalšího snížení věku trestní odpovědnosti,“ dodal.

Kriminalisté útoky považují za velmi nebezpečné a z toho důvodu prosí veřejnost o pomoc. V případě, že znáte některou z dalších obětí nebo máte informace o útočnících, oznamte je na linku 158.