Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kdy vás internet doma může zruinovat: Vyberte si připojení, se kterým ušetříte

  • Autor: ula - 
    11. 7. 2019
    05:50

    Život bez internetu si většina z nás dokáže už jen těžko představit. Způsobů, jak se k síti připojit, je hodně, takže online můžeme být v podstatě kdekoliv. Mít doma spolehlivé připojení je pro většinu z nás naprosto zásadní, ať už si vybíráme dovolenou, komunikujeme s přáteli nebo sledujeme filmy online. Jaký druh připojení tedy zvolit, aby vám doma internet běžel jak po drátkách, a přitom nezruinoval peněženku? Poradíme vám.

  • 1.Rychlost a dostupnost připojení

    Pro začátek se zamyslete, k čemu budete doma internet potřebovat. Jestli si na něm chcete jen tak surfovat, číst emaily a prohlížet fotky, vystačíte si s jakýmkoli připojením.

    Bez vyšší přenosové rychlosti se už neobejdete, pokud chcete sledovat internetovou televizi nebo videa v HD kvalitě. Lukáš Kaňok, specialista na telekomunikace ze srovnávacího portálu Ušetřeno.cz, dodává: „Pokud hrajete on-line hry, rychlost je hodně důležitá, a to nejen rychlost stahování, ale i odesílání. Nebudete-li si vědět rady, jaký typ připojení je u vás dostupný, obraťte na odborníka. Ten podle vaší adresy ověří, jaké možnosti jsou na daném místě k dispozici, například jaká je zde kvalita signálu.“

    Jak najít nejlepší domácí internet? Jak najít nejlepší domácí internet? | Profimedia

  • 2.Druhy připojení

    Zjednodušeně řečeno, internet si domů můžete přivést dvěma hlavními způsoby, a to buď pevným připojením (kabelem), nebo vzduchem.

    Pevné připojení, kam patří DSL připojení či připojení přes kabelovou televizi, je vždy stabilnější a bez problémů zvládne i větší zátěž. Jestliže vám nevyhovují kabely, oceníte spíše mobilní internet (LTE) nebo Wi-Fi od místních poskytovatelů.

    Jak najít nejlepší domácí internet? Jak najít nejlepší domácí internet? | Profimedia

  • 3.DSL připojení

    Jedná se o vysokorychlostní připojení, které využívá přípojku na pevnou telefonní linku, v našich podmínkách jde o ADSL nebo ještě rychlejší VDSL. Budete potřebovat modem, který zapojíte do přípojky. Tento pevný internet je velmi stabilní, je odolný proti změnám počasí i proti přetížení sítě. Může dosáhnout rychlosti až 250 MB/s, ale v dohledné době by měl díky novým zařízením zvládat i 1000 MB/s.

    Jak najít nejlepší domácí internet? Jak najít nejlepší domácí internet? | Profimedia

  • 4.Kabelové televize

    Druhou možností je připojení přes kabelovku, ke kterému budete také potřebovat modem. Zjistěte si, zda jsou ve vašem okolí kabelové rozvody a zda příslušná síť vede až do vašeho domu. Pokud ano, technik vám může bez problémů vytvořit jednoduchou přípojku a je hotovo. Připojení přes kabelovku je kvalitní a dosahuje obvykle rychlosti 250 nebo 500 MB/s.

    Jak najít nejlepší domácí internet? Jak najít nejlepší domácí internet? | Profimedia

  • 5.Bezdrátový mobilní internet 3G / 4G (LTE)

    Mobilní internet může být spojen s konkrétní adresou, anebo si ho můžete vzít s sebou kamkoliv, kde je mobilní signál a elektrická zásuvka. První typ obsahuje zařízení, které se někde doma připevní, nasměruje na vysílač mobilního operátora a přivede k vám domů velmi rychlý internet.

    Chcete-li si doma internet zařídit co nejsnáze, bude pro vás dobrým řešením druhý typ mobilního připojení. „K němu vám stačí koupit v prodejně mobilního operátora modem. Ten připojíte do zásuvky, počkáte, až se načte signál a vaše Wi-Fi je na světě. Jen si nejdříve zjistěte, zda máte nastavený neomezený objem dat (tzv. FUP), ať za internet nezaplatíte majlant,“ radí Lukáš Kaňok z Ušetřeno.cz.

    Jak najít nejlepší domácí internet? Jak najít nejlepší domácí internet? | Profimedia

  • 6.Bezdrátové Wi-Fi od místních poskytovatelů

    Pokud si zoufáte, že k vám žádný kabel nevede, bude pro vás vhodné připojení pomocí přijímací antény – tzv. přístupového bodu. Anténa přijímá z venku signál, který díky modemu mění na Wi-Fi. Je ale nutné zajistit přímou viditelnost mezi anténou a centrálním vysílačem, stejně tak by signál neměl být rušen jinou sítí. Umístěte tudíž anténu na střechu nebo za okno. Nevýhodou tohoto připojení je jeho závislost na změnách počasí a také na aktuálním počtu připojení k internetu u poskytovatele. 

    Jak najít nejlepší domácí internet Jak najít nejlepší domácí internet | Profimedia

  • 7.Wi-Fi hotspot

    Nouzovou možností, jak si můžete připojit počítač k internetu, je tzv. Wi-Fi hotspot. Oceníte ho, třeba když vám vypadne domácí „wifina“ nebo jste například na cestách. Budete k němu potřebovat svůj chytrý telefon s mobilními daty. Stačí, když na němž zapnete funkci „Wi-Fi/ mobilní hotspot“ a za chvilku z něj už můžete sdílet internet do notebooku nebo tabletu. Tento typ připojení je každopádně jen krátkodobé řešení a pokud nemáte zakoupený datový balíček, přijde vás pěkně draho.

    Jak najít nejlepší domácí internet Jak najít nejlepší domácí internet | Profimedia

Zobrazit celou diskusi