Začátek pěstování karafiátů je spojený s drobnou nepřesností. Květiny měl do rodného města přinést v roce 1813 z napoleonských tažení rytmistr hrabě Volšanský. Jenže ono to tak úplně nebylo. „Zjistil jsem, že jakýsi Josef Volšanský ukončil aktivní vojenskou službu již v roce 1812. A mezi šlechtickými rody baron Volšanský také uvedený není,“ vysvětlil Peter Pošefka, který kouzlu klatovských trvalek propadl před 40 lety.

Jisté ale je, že člověk toho jména poprvé v Klatovech karafiáty z drobnokvěté francouzské odrůdy vypěstoval a vtiskl jim současnou podobu. Jeho následovníci pak vyšlechtili na 60 odrůd. „Máme zastoupené všechny barvy, které v přírodě existují, takže kromě modré, zelené a černé,“ dodal Pošefka.

Složité šlechtění

Vyšlechtit novou odrůdu klatovského karafiátu není vůbec jednoduché. „První rok získáme přepylením semínko, druhý rok z něj vyroste sazenička. Ta v dalším roce vykvete, ale tak polovina bude původní drobnokvětý karafiát. No a ve čtvrtém roce si třeba rostlina vzpomene na barvu svých předků, změní ji a z nové odrůdy nic není. Abych měl jistotu, že karafiátu zůstane nová podoba, trvá tak pět let,“ popsal Peter Pošefka.

Prakticky jedinou výsadou šlechtitele je pak nový karafiát pojmenovat. „Jména se dávala po významných osobnostech, podle barev, ale i poplatná době či podle rodinných příslušníků. Jméno města Klatovy ale chybělo. Tuhle křivdu jsem loni napravil, takže teď máme karafiát Klatovy a také Poligny, podle partnerského francouzského města,“ řekl Pošefka.

Mrazuvzdorná trvalka

Klatovské karafiáty patří k oblíbeným ozdobám zahrad. Na výstavu si je přijela s dcerou Barborou prohlédnout i Květa Neprašová z Vysočiny. „Mám je moc ráda. Klatovské karafiáty pěstujeme na zahradě, krásně kořeněně voní, snáší sucho, a když na ně neprší, květy dlouho vydrží,“pochvalovala si.

U nás je přitom jen devět pěstitelů a šlechtitelů klatovských karafiátů. Všichni jsou sdruženi v klatovské organizaci. Každoročně na jaře zasílají zájemcům sazeničky těchto trvalek. 

Výstava v Klatovech

Na 60 druhů klatovských karafiátů kvete v zahradě karafiátníků naproti Vlastivědnému muzeu Dr. Hostaše. Vstupné je dobrovolné, otevřeno je denně 9 – 17 hodin. Výstava je naplánovaná do 14. července, záleží ale na počasí. Na místě je za 20 Kč možné zakoupit i sazeničky karafiátů.

Fotogalerie
19 fotografií