Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Další průšvih v lanovém centru: Holčička (10) se málem oběsila na atrakci na Žďársku

Tábor vzal děti do lanového centra: Dívka (10) uklouzla na atrakci a málem se uškrtila! (ilustrační foto)
Tábor vzal děti do lanového centra: Dívka (10) uklouzla na atrakci a málem se uškrtila! (ilustrační foto)  (Autor: profimedia.cz)
Autor: rc - 
10. července 2019
17:22

V pondělí zasahoval vrtulník v lanovém centru v Domaníně na Žďársku. Dívka, která tam byla na výletě s táborem, zrovna přelézala lana s pneumatikami, když došlo k nehodě. Dívka uklouzla, stačilo málo a uškrtila se na bezpečnostním úvazku!  

V pondělí tábor dětem přichystal výlet do lanového centra v Domaníně. Jedna z dívek zdolávala lana s pneumatikami, když uklouzla. „Na jedné překážce pravděpodobně uklouzla a v podstatě se oběsila na bezpečnostním úvazku,“ řekl otec dívky pro Novinky.cz. Na místo okamžitě vyrazila záchranná služba a zasahoval vrtulník, který dívku transportoval do nemocnice v Brně.

„U případu zasahovala jak pozemní, tak letecká posádka. Nezletilá osoba byla při příjezdu záchranářů při vědomí a následně byla se středně těžkým zraněním přepravena letecky do nemocnice v Brně,“ uvedla ředitelka záchranářů na Vysočině Vladislava Filová. „Spadla na pohyblivé překážce, kde jsou zavěšeny pneumatiky. Když lezla, tak spadla a hlava se jí zachytila mezi jisticími smyčkami. Spadla tak nešťastně, že se začala škrtit. Instruktoři byli hned u toho a pomohli jí,“ řekl jednatel lanového centra Domanín Pavel Svoboda Novinkám.

Otec dívky se obává, zdali jsou lanová centra bezpečná pro děti. „Osobně nejsem zastánce těchto aktivit, ale s ohledem na skutečnost, že jsou tato zábavní centra hojně využívána školami, kroužky, tábory atd., měla by tato reportáž působit jako zamyšlení, zda jsou tyto atrakce opravdu vhodné a hlavně bezpečné pro děti,“ řekl otec. Jednatel lanového centra však uvedl, že má personál všechna potřebná školení.

„Byla to nešťastná událost, protože špatně spadla. Nebyla to chyba lanového parku ani vybavení,“ uvedl Svoboda. V lanovém centru zasahovala i policie, aby incident vyšetřila. „Oznámení u události, ke které došlo v jednom z rekreačních středisek nedaleko Bystřice nad Pernštejnem, jsme přijali kolem čtvrté hodiny odpoledne. Přivolání policisté na místě provedli šetření, přičemž nezjistili zavinění jiné osoby,“ uzavřela mluvčí policie Stanislava Miláčková.

Tento případ následoval pouhých pár dní po podobné události v lanovém centru v šumavské Modravě. Zde se devítiletá holčička málem oběsila při sjezdu na lanovce, která se jí v půlce zasekla. Podle provozovatele se dívka špatně zacvakla na jisticí lano a chyba je na její straně, s tím ale nesouhlasí svědci ani rodinní známí. Celou věc vyšetřuje policie.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání