Je to mimořádný nález. Hradby z 11. století jsou velmi vzácné. První prozkoumaný vzorek je z roku 1041, což časově spadá do období Břetislava I.,“ řekl archeolog Miroslav Dejmal z Archaia Brno.

Stavitelé na počátku 11. století pomocí těchto trámů zvýšili terén nad úroveň okolní vody asi o šest metrů. „Podařilo se nám odkrýt množství zbytků někdejších hradeb,“ doplnil archeolog Městského muzea a galerie v Břeclavi Libor Kalčík.

Široké hradby

Archeologové zatím netuší, jak vysoké hradby mohly v 11. století v Břeclavi být. „Neznáme šířku hradeb, z níž by to šlo odvodit. Kopeme v místnosti široké 6,5 metru a trámy ji přesahují na obě strany,“ upřesnil Kalčík.

Zámek ve Veselí nad Moravou byl podobně jako ten břeclavský vodním hradem. I při jeho průzkumu našli archeologové zachované dřevěné trámy.

Video
Video se připravuje ...

Zámek ve Veselí nad Moravou je ve špatném stavu, jeho majitelé s městem ani památkáři nekomunikují. Hynek Zdeněk

Kromě trámů našli archeologové i zbytky keramiky a zvířecích kostí. „Potřebovali bychom pokračovat dál. Vyjednáváme proto s radnicí pokračování výzkumu. Ten stávající potrvá do konce prázdnin,“ dodal archeolog z Břeclavi.


Před tisíci lety

Břetislav I. (1002–1055) je považován za zakladatele Břeclavi, když zde založil pohraniční hrad. Na Moravě vládl od roku 1029. V letech 1034–1055 panoval tento Přemyslovec také v Čechách.

Archeologové našli v květnu letošního roku v Břeclavi pod vrstvou písku zbytky prastarého člunu. Starý byl minimálně 1000 let.


Poblíž Břeclavi bylo v období Velkomoravské říše velké osídlení v tzv. Pohansku. Opuštěno bylo v 10. století po zániku říše. Je možné, že se život přesunul o necelé čtyři kilometry dál na území dnešní Břeclavi. Důkaz pro to zatím ale schází.
Fotogalerie
8 fotografií