Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Papoušek Sněhulka miluje tanec. Kakadu umí 14 tanečních variací a přidává další

Autor: ČTK, tva - 
9. července 2019
17:35

Papoušek Sněhulka (Snowball) se žlutým chocholem pohupující se v rytmu hudby zaujal diváky na YouTube už před desetiletím, nyní se ale stal předmětem vědeckého bádání. Studie, zveřejněná v americkém časopise Current Biology, „poprvé dokazuje, že jiný živočišný druh skutečně tančí podle lidské hudby, spontánně a bez výcviku, prostě na základě vlastního vývoje a sociálních interakcí“, řekl agentuře AFP spoluautor studie Aniruddh Patel. Badatelé u slavného papouška napočítali přinejmenším 14 tanečních variací.

Patel, působící jako výzkumník v oblasti psychologie na univerzitách Tufts a na Harvardu, ve stejném časopise před desetiletím publikoval první studii, ale tehdy tančící kakadu dokázal jen kývat hlavou a zvedat pařáty. Tato gesta se spojují i s rituály dvoření.

Brzy poté si ale papouškova majitelka Irena Schulzová z ptačí rezervace v Duncanu v Jižní Karolíně všimla, že kakadu je stále kreativnější.

„Chci tančit jako on,“ řekl vědec

V zájmu vědy Patel a další badatelé třikrát přehráli hity z 80. let – Another One Bites the Dust a Girls Just Want to Have Fun – a natočili výsledek. Detailní prozkoumání natočeného materiálu záběr po záběru umožnilo určit 14 různých pohybů - podle listu The Guardian dokonce 16 – včetně impozantního házení hlavou, hodného rockového koncertu.

„Jde o složité pohyby, z nichž většina není součástí přirozeného chování papoušků,“ řekl Aniruddh Patel. „Je mi líto, že nedokážu tak tančit jako on,“ dodal.

Kritici před lety o Snowballovi a dalších, podobně obdařených jedincích ze zvířecí říše, tvrdili, že v pořadu „StarDance ...když hvězdy tančí“ by asi neohromili. Nicméně se zdá, že někteří ptáci skutečně mají smysl pro rytmus.

Podle The Guardian se kakadu v zajetí dokážou dožít až osmdesátky – a Sněhulkovi je nyní zhruba 20, takže má ještě spoustu času se v tanci zdokonalit.

uspecle ( 9. července 2019 18:29 )

Přejít na SpFling.com - skvělé seznamka pro dospělé s inteligentní vyhledávací systém najít sex partnera!

Zobrazit celou diskusi