Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš se dočkal něžného zastání. Ve Sněmovně do něj šili Fiala, Kalousek i Rakušan

Aktualizováno -
9. července 2019
16:00
Autor: Jaroslav Šimáček - 
9. července 2019
12:23

Jednání mezi premiérem Andrejem Babišem (ANO) a Milošem Zemanem, stále nedořešená situace kolem ministerstva kultury, možná žaloba na hlavu státu i napětí kolem celé vlády. To byla témata, ke kterým se opoziční politici vraceli i v úterý ve Sněmovně. Šéf STAN Vít Rakušan ostře zaútočil na premiéra, že je „slaboch“, za slabého premiéra, který by měl odstoupit, označil Babiše i Petr Fiala (ODS). Podle Miroslava Kalouska (TOP 09) je premiér vydíratelný. Na obranu Zemana se naopak vyjádřili komunisté. A Babiše hájila vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO), zástupkyně něžného pohlaví.

Premiér Andrej Babiš odmítl podat kompetenční žalobu na prezidenta Miloše Zemana, který se nadále zdráhá odvolat ministra kultury Antonína Staňka a jmenovat na jeho místo nominanta ČSSD Michala Šmardu

„Naše názory na to, že prezident nerespektuje Ústavu, jsou dostatečně známy,“ zareagoval v úterý šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek s tím, že je Topka připravena se přidat k případné žalobě na hlavu státu pro nečinnost, připravovanou v Senátu. „Kdybychom neměli vydíratelného premiéra, tak by se k tomu nutně měly přidat i vládní strany,“ rýpl si Kalousek, který již dříve označil Babiše kvůli jednání se Zemanem za „vydíratelného a ustrašeného“.

Chvojka: Staňka jsme neřešili

Situaci kolem Staňka poslanecký klub ČSSD v úterý neřešil. „Máme spoustu různých ministerstev,“ upozorňoval předseda klubu Jan Chvojka, podle kterého to ale v poslední době vypadá, že ČSSD má na starost jen ministerstvo kultury.

„V podstatě jsme nijak neřešili pana ministra Staňka. Důvod je prostý. Když chcete o někom jednat, ten člověk by tam měl být přítomen. Pan ministr Staněk je tento týden řádně omluven z jednání Sněmovny. Jednat o někom, kdo nemůže být přítomen, považujeme za neslušné,“ podotkl předtím, než zazněla na plénu omluvenka Staňka z osobních důvodů.

Rakušan: Babiš se Zemanem prohrál

Do premiéra Babiše se kvůli neúspěšnému přesvědčování prezidenta Zemana, aby vyslyšel požadavek ČSSD na změnu ministra, pustil hned zkraje obvyklého kolečka tiskovek ve Sněmovně zostra předseda STAN Vít Rakušan. „Premiér Babiš na tuto schůzku šel s velkými ambicemi, které dopředu avizoval. Je to údajně zkušený vyjednavač (…) Ukázalo se, že se tak nestalo,“ podotkl Rakušan.

I reakce Babiše po schůzce dle něj ukazovaly, že s prezidentem Zemanem „prohrál“. „Když máme premiéra slabocha, tak prohrává nejen on sám, ale spolu s ním celá ČR,“ zaútočil Rakušan.

V této „mocenské hře“ se podle Rakušana směřuje ke „kvaziprezidentskému systému v ČR“, který neodpovídá formulaci Ústavy. STAN se přesto neztotožňuje s návrhem ODS na to, aby se zrušila přímá volba hlavy státu. Rakušan poukázal i na pozitivní slovenskou zkušenost, kdy se prezidentkou stala Zuzana Čaputová. „Měnit Ústavu kvůli jednomu člověku, kvůli jedné negativní zkušenosti, je i jistou neúctou k tomu dokumentu, který by se neměl měnit podle toho, kdo zrovna je na Pražském hradě,“ podotkl šéf STAN.

Komunisté hájí Zemana

Na obranu Zemana vystoupili ve Sněmovně komunisté. Šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik připomněl, že komunisté svého času přímou volbu nepodpořili – na rozdíl od jiných, kteří se do ní hnali a nyní berou „zpátečku“. „Sami dali do rukou pana prezidenta to, co on teď činí,“ podotkl Kováčik a ohledně prezidenta uvedl: „Podle našeho názoru nepřekračuje své ústavní pravomoci.“

Šéf KSČM Vojtěch Filip míní, že senátoři, připravující žalobu, by neměli peskovat prezidenta. „Žalobu mohou podat, to je jejich legitimní právo,“ připustil Filip s tím, že by ale senátoři měli brát v potaz své místo v ústavním systému a také silnější mandát, který má Zeman od voličů.

Pokud by došlo na rekonstrukci vlády, komunisté nevidí důvod, proč by vláda měla znovu žádat o důvěru. „Nevidím důvod pro to, aby vláda znovu žádala o důvěru. Ta výměna nedosáhne ani jedné třetiny,“ okomentoval Filip případný odchod ministrů za ČSSD z vlády. Hovořit o rozpuštění Sněmovny je podle něj předčasné. „KSČM je na případné předčasné volby připravena,“ dodal však Filip.

Pirát Bartoš: Neustálý problém Babiše

Do premiéra Babiše se během tiskovek ve Sněmovně pustili i Piráti. „Neustále zde máme problém ve střetu zájmů premiéra ČR Andreje Babiše,“ uvedl Ivan Bartoš. Oslovil prý osm úřadů a upozornil je na problém ohledně možného proplácení financí z národních zdrojů, které následně nebudou proplaceny z EU kvůli závěrům auditů Evropské komise.

Ohledně předčasných voleb se na vedení Pirátské strany zatím nikdo neobrátil, podotkl Bartoš. Podle něj je „nepřijatelné a absurdní hovořit o tom, že by se Sněmovna rozpustila a nechala by pana premiéra Babiše vládnout na tomto půdorysu, nebo s nějakými jinými osobami“. Sám Bartoš přitom na Hradě požádal o setkání s prezidentem Zemanem. 

To šéf KDU-ČSL Marek Výborný naopak projevil přání, aby průběh červencové schůze Sněmovny nenarušily „žádné osobní problémy premiéra této země, ani žádné žabomyší koaliční spory“. Výborný však také míní, že by neměly být propláceny dotace holdingu Agrofert, který Babiš převedl do svěřenského fondu.

Fiala: Ať slabý premiér odstoupí

ODS se rozhodla navrhnout mimořádný bod, aby Poslanecká sněmovna zavázala ministerstvo průmyslu a obchodu k ukončení proplácení dotací holdingu Agrofert. „Tyto problémy by se daly řešit tím, že by premiér odstoupil,“ podotkl předseda občanských demokratů Petr Fiala. „Slabý premiér, to samozřejmě oslabuje celou zemi, to je známá věc,“ přidal se k Rakušanovi v útoku na Babiše.

Do šéfa ANO si Fiala rýpl za „ukradené heslo (Silné Česko - pozn. red.) a jednu červenou čepici“, ale také za celou vládní krizi. „Trpí tím ČR a ten, kdo dnes fakticky rozhoduje, je prezident Zeman. Pokud by ČSSD odešla z vlády, je naprosto logické, nutné a nezbytné, pokud bude premiér Babiš sestavovat nějakou vládu, aby požádal o důvěru,“ uvedl Fiala. Nežádat o důvěru, o čemž mluvili třeba komunisté, označil za „nesmysl“. „Není možné, aby jedna strana odešla z koalice a všichni se tvářili, že se nic neděje,“ dodal šéf ODS.

Okamura: Babišovi se nenabízíme

O Babišovi či počínání Zemana se mluvilo ve sněmovním atriu i v dalších případech. A řešily se rovněž další varianty, co bude dál s vládou s ohledem na aktuální probíhající krizi. Včetně možné náhrady ministrů za ČSSD novými spojenci z SPD. „Jedinou možností je vláda odborníků sestavená vítězem voleb, která by prosazovala program hnutí SPD,“ apeloval Tomio Okamura (SPD) a doplnil: „My se nenabízíme panu Andreji Babišovi, my od začátku říkáme, že nikdy nevstoupíme otevřeně do vlády s trestně stíhaným premiérem.“

V případě, že by ČSSD z vlády odešla, má všechny trumfy v rukou prezident Zeman, podotkl Okamura. Žalobu na Zemana pro nečinnost označil šéf poslanců SPD Radim Fiala za úsměvnou a za boj části politického spektra s prezidentem. Nemyslí si, že by měla valnou hodnotu a mohla by něco změnit v současném politickém systému.

Schillerová: Babiš chce cestu smíru

O ústavní i kompetenční žalobě se bavil i poslanecký klub ANO, připustil Jaroslav Faltýnek. „Nechci říct že 100 procent považuje tyto dva instituty za nesmysl,“ reagoval Faltýnek.

Ve čtvrtek se má premiér Babiš sejít opět s prezidentem Zemanem. „Důvod návštěvy pana premiéra je jasný, pan premiér chce patovou situaci vyřešit. Cestou diplomatickou, cestou smíru, cestou dohody (...) Pan premiér má v hlavě nějaké varianty, určitě o nich bude jednat,“ doplnila vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). „Převládá názor v rámci poslaneckého klubu ANO udržet tuto vládu,“ podotkla také Schillerová.

„Pan premiér neuvažuje o žádné kompetenční žalobě, my tam máme renomované právníky, paní profesorku Válkovou a další kolegy, já sama jsem také právník, byť ne ústavní. A ta kompetenční žaloba nic neřeší. To, že by se narušily by se dobré vztahy mezi panem premiérem a panem prezidentem je jedna věc, druhá věc je, že kompetenční žaloba je bezzubá,“ pokračovala Schillerová. O výměně resortů v ANO nejednali, předčasné volby jsou až poslední varianta, i když ne nemožná, dodala Schillerová.

Video  Vláda nad propastí: Hamáček a Babiš od Zemana odešli s nepořízenou  - abl
Video se připravuje ...

PPP150W ( 10. července 2019 23:58 )

Opravdu si myslíte, že vytrvalost a urputnost se kterou se Babiš drží v čele vlády je známkou jeho politické síly? Vy jste velmi naivní. Uvědomte si jak funguje politika v této zemi. Kdo komu leze do zadku a kdo se chce mocí mermo udržet u koryta. Víte, já nevěřím ani tomu, co vytrubuje Hamáček. Myslím, že prezident Staňka neodvolá, ale socani zůstanou přes to v koalici dál. Zeman si je všechny pěkně ochcává, protože ví, co je to za bezpáteřní a chamtivou verbež. Bohužel, takovou máme vládu. A není ani z vůle lidu. Lid si zvolil ANO. Nikoli socamy a bolševiky.

marmat ( 10. července 2019 22:04 )

Stanjura a Uježděná "vyvažují" slizkého metrosexuála v roli lídra...jako posedlí

marmat ( 10. července 2019 22:01 )

moravak77: 100% souhlas!!!

marmat ( 10. července 2019 21:59 )

jardahl87: Rakušan se tak radikalizoval, že se to NEDÁ už poslouchat...

marmat ( 10. července 2019 21:57 )

Bez nich by tu byl 2 roky naprostej KLID...ovšem to není jejich program

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa